Віра Олександрович

Штрафи для частини жителів Тернопільщини із 1 січня зростуть на 100 і 150%

BD72EA75-99E7-413F-92B2-35FF71CADED3

Хто має застосовувати реєстратори розрахункових операцій із 1 січня 2022 року? Чи є альтернатива класичним касовим апаратам? Хто їх може не застосовувати? Яка відповідальність за незастосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО)?

На важливі питання про оподаткування читачам «Терену» розповів заступник начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Петро Якимчук. Найбільш актуальні коментарі фахівця дібрали у Секторі інформаційної взаємодії ГУ ДПС в області.

- Чи є можливість у фізособи сплатити податки і збори через Електронний кабінет?
- Так, меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини Електронного кабінету надає можливість фізособам після ідентифікації за допомогою платіжної системи сплатити податки, збори, платежі за допомогою платіжної карти або за допомогою QR-коду. Зауважу, для юридичних осіб можливість сплати податків, зборів і платежів через Електронний кабінет не реалізована.

З інформацією щодо сплати податків, зборів, платежів фізособами можна ознайомитися в меню «Стан розрахунків з бюджетом» розділу «Допомога» Електронного кабінету. Робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг. Вхід до Електронного кабінету здійснюють за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

- Які підприємці мають застосовувати реєстратори розрахункових операцій з 1 січня 2022 року?
- Звертаю увагу платників єдиного податку, що з 1 січня 2022 р. значно розширюється коло суб’єктів господарювання (фізичних осіб-підприємців), які мають застосовувати РРО та/або програмні РРО. Застосування РРО та/або ПРРО є обов`язковим для тих суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу.

Разом із тим, відповідно до вимог п. 296.10 Податкового кодексу України РРО та/або ПРРО не будуть застосовувати платники єдиного податку першої групи. Нагадаю, до першої групи належать фізичні особи-підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють винятково роздрібний продаж товарів із торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність із надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 164 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

- Сьогодні є альтернатива класичним касовим апаратам? Яка саме?
- Державна податкова служба України створила та запустила спеціальне безкоштовне програмне забезпечення, щоперетворює будь-який ґаджет з Windows або Android на касовий апарат-програмний РРО.

Встановлення ПРРО не вимагає фінансових витрат, адже програмне забезпечення податкова служба надає безкоштовно. Також швидко і просто зареєструвати ПРРО при відкритті нової торгової точки, інтернет-магазину тощо, забезпечити покупців зручним доступом до e-чеків. Тож за своїми функціональними та технічними характеристиками програмні РРО можуть повністю замінити класичний касовий апарат. При цьому підприємець сам вирішує, який вид реєстратора використовувати: купувати апаратний РРО чи користуватись ПРРО, встановлюючи безкоштовне програмне рішення ДПС. Крім того, підприємець може паралельно використовувати на різних господарських об’єктах РРО іПРРО.

- Яка відповідальність за незастосування реєстраторів розрахункових операцій?
- Наголошую, відповідно до норм чинного законодавства, за порушення вимог Закону про застосування РРО до суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги) при проведенні розрахункових операцій із використанням РРО/ПРРО або розрахункових книжок на неповну суму вартості товарів чи послуг; непроведенні розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи; невидачі (упаперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об'єкті такого суб'єкта господарювання, за ст. 17 Закону застосовують фінансові санкції.

Зокрема, йдеться про: - 10% вартості проданих із порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше; - 50% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

Зверніть увагу! Із 1 січня 2022 р. штрафи за ці порушення зростуть до 100 та 150%, відповідно.

- Де можна ознайомитися з інформацією про ведення обліку товарних запасів підприємцями?
- Державна податкова служба розробила покрокову відеоінструкцію щодо Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб-підприємців. Зазначений Порядок затверджений наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 р. №496. У ролику роз’яснюють, що таке облік товарних запасів, у якій формі ФОП здійснює облік при отриманні товар та як правильно заповнити Форму ведення обліку товарних запасів тощо.

Зауважу, Порядок не поширюється на платників єдиного податку І групи, а також на платників єдиного податку ІІ-ІV груп, які не здійснюють реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення, реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Також порядок поширює свою дію на фізичних осіб-підприємців, які здійснюють свою діяльність на загальній системі оподаткування і на ІІІ групі єдиного податку з реєстрацією платниками ПДВ. Докладніше про ведення обліку товарних запасів далі на вебпорталі ДПС Україниможна дізнатисяТУТ.

- Чи треба відкривати у банку спецрахунок, якщо кошти вже розміщені на рахунках у банку при одноразовому добровільному декларуванні?
- Декларант має розмістити кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі та/або банківських металах на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації. Це передбачили уп. 9 підр. 94 розд. ХХ Податкового кодексу України.

Фото надане Сектором інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Тернопільській області

Вибір читачів за тиждень

Відео