Віра Олександрович

Тернопільщина: хтось зможе «відпочити» до 1 серпня, а дехто – до 1 січня

Карантинні новації вплинули навіть на запровадження програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО), попередили жителів Тернопільщини. І це – далеко не всі зміни, що відбулися останнім часом.

Про це повідомили у Секторі комунікацій ГУ ДПС у Тернопільській області. Принагідно заступник начальника управління – начальник відділу фактичних перевірок, контролю за готівковими операціями управління податкових перевірок, трансфертного ціноутворення та міжнародного оподаткування Головного управління ДПС в області Андрій Вегера розповів про зміни у термінах запровадження програмного РРО.

Нагадаємо, корективи у чимало документів вніс Закон від 17.03.2020 р. №533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)».

- Як змістилися у часі терміни застосування програмних РРО для суб’єктів господарювання ІІ-IV груп єдиного податку?

- Останні події у світі та нашій країні (область – не виняток) внесли корективи як у повсякденне, так і економічне життя. Тому Уряд прийняв рішення підтримати бізнес, внісши відповідні законодавчі зміни, які торкнулись і програмних РРО.

Так, до 1 серпня 2020 р. перенесли введення в дію норм законодавства щодо запровадження програмних реєстраторів розрахункових операцій, як альтернативу класичним РРО. Також до 1 серпня 2020 р. продовжили можливість не застосовувати як класичні, так і програмні РРО приватним підприємцям єдиного податку ІІ-ІV груп, незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищував ліміт у 1 млн грн. Винятком є реалізація технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, та реалізація лікарських засобів, виробів медичного призначення.

При цьому надання платних послуг у сфері охорони здоров'я, виключили із зазначеного переліку. Такі послуги можна буде надавати у межах зазначеного ліміту до 1 січня 2021 р.

- А як щодо обов’язкового застосування програмних РРО підприємцями, які обрали ІІ-ІV групи єдиного податку, із січня 2021 року? Це залишилося без змін?

- Ні. Зміни є. Так, із 1 січня 2021 року до 1 квітня 2021-го продовжили можливість не застосовувати РРО приватним підприємцям-платникам єдиного податку ІІ-ІV груп, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн, незалежно від обраного виду діяльності.

- Тут обійшлося без винятків?

- Ні. Є винятки. Це нововведення не стосується підприємців-спрощенців, які здійснюють такі види діяльності: реалізовують товар (надають послуги) через мережу Інтернет; здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту або лікарських засобів, виробів медичного призначення і надання платних послуг у сфері охорони здоров'я, або продаж ювелірних і побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, чи торгують вроздріб вживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД).

Перенесення термінів не стосується суб’єктів підприємництва, які працюють у сфері ресторанного бізнесу: кафе, ресторани швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена п. 11 ст. 9 Закону "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг; діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД); туристичних агентств, туристичних операторів. Новація не торкається і тих, хто реалізовує текстиль (крім - за готівку на ринку), деталей і приладдя для автотранспортних засобів, відповідно до переліку, затвердженого Кабінетом Міністрів.

- А як із застосуванням штрафних санкцій? Чого варто очікувати?

- До 1 січня 2021 р. продовжили період, упродовж якого санкції, визначені п. 1 ст. 17 Закону від 06.07.1995 р. за № 265/95-ВР «Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг», будуть застосовувати у зменшених розмірах, а саме:

- 10% вартості проданих із порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше;

- 50% вартості проданих із порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

- А «кешбек» все-таки запрацює з жовтня?

- Ні, оскільки запровадження процедури «кешбек» перенесли на 1 січня 2021 р.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео