Ростислав Фук

Є перевищення норми хлору і соляної кислоти: з’явилися результати замірів повітря у Тернополі (оновлено)

У місті працюють поливальні машини. Тернополян просять обмежити перебування на вулиці, закрити вікна та кватирки, вентиляційні ходи. За можливості варто одягнути маски та завішати вікна і двері вологими простирадлами

Перевищення нормативних показників у сімох з десяти контрольних точках виявили під час перевірки повітря у Тернополі станом на 13.30 20 серпня. Про результати останніх замірів якості повітря повідомили під час брифінгу у обласній військовій адміністрації 20 серпня. 

Нагадаємо, у ніч на 20 серпня у Тернополі виникла масштабна пожежа під ворожого удару у промисловий об’єкт, зокрема – у ємність для зберігання паливно-мастильних матеріалів. О 14.40 пожежу погасили, повідомили у пресслужбі Головного управління ДСНС в Тернопільській області. Проте містом досі ширяться клуби диму. 

У даній ситуації потрібно постійно проводити моніторинг, оскільки у викидах згоряння нафтопродуктів є велика кількість хімічних речовин. Саме хлор є важкою речовиною, яка падає донизу і спочатку при викидах в повітря його неможливо було виявити, так як він був у високих шарах атмосфери. Зараз він знижується, і в нас є перевищення нормативів. При нормі 0,1 міліграма на метр кубічний в атмосферному повітрі маємо перевищення від 0,4 до 1,1. Тобто від чотирьох до десяти разів, – каже головна санітарна лікарка області, гендиректорка Тернопільського обласного центру контролю і профілактики хвороб Оксана Чайчук

Клуби диму над Тернополем 20 серпня

Вона рекомендує тернополянам обмежити перебування на відкритому повітрі. Бажано перебувати у закритому приміщенні, зачинивши кватирки та вентиляційні ходи. 

Якщо у батьків є можливість забрати дітей з дитсадків, то бажано це зробити і тримати їх удома до особливих рекомендацій, – наголосила головна санітарна лікарка області. 

Також жителям Тернопільщини варто обмежити перебування на водоймах, адже хлор зв’язується з водними парами і утворює соляну кислоту. У такій ситуації також пити велику кількість рідини.

До слова, на вулицях Тернополя вже починають роботу поливальні машини, повідомляють у пресслужбі міськради. 

Я прошу жителів Тернопільської та сусідніх громад максимально убезпечити себе та своїх рідних: закрийте вікна та кватирки, вентиляційні ходи. Обмежте своє перебування та, особливо, перебування дітей на свіжому повітрі. За можливості, одягніть маски та завішайте вікна та двері вологими простирадлами, – йдеться у повідомленні міського голови Сергія Надала. 

Групи швидкого реагування проводять заміри атмосферного повітря у Тернополі

Оновлено. Cтаном на 16.00 20 серпня з'явилися нові дані замірів повітря і води. Як повідомляють у обласному Центрі контрою і профілактики хвороб, чотири групи швидкого реагування проводять заміри атмосферного повітря на межі забруднення, межі житлової забудови у визначених точках. За результатами розрахунків досі спостерігається перевищення гранично-допустимої концентрації вмісту хлору та соляної кислоти у атмосферному повітрі в Тернополі. 

Дотримуйтесь рекомендацій: без потреби не виходьте з дому, максимально обмежте перебування дітей, людей похилого віку, хворих із хронічними захворюваннями легень на вулиці, зачиніть вікна в приміщеннях, ретельно мийте продукти, принесені з двору.
У Тернопільському районі продовжують проводитись заміри якості повітря та дослідження якості питної води. Очікуйте додаткової інформації, - йдеться у повідомленні. 

Симптоми отруєння хлором: почервоніння очей, печіння та сухість в горлі, охриплість голосу, зниження артеріального тиску і тахікардія. При таких симптомах звертайтеся за допомогою до фахівців. 

Читайте також:

Нічний удар по Тернополю: що повідомляють про якість води та повітря.

 Тернополян просять міцно зачинити вікна через відчутний запах горілого: що відомо.

 

Фото Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб, відео ОВА

Вибір читачів за тиждень

Відео