Тетяна Бакай

«Є так багато історій, які потрібно розповісти світові»: як фотограф з Австралії документує війну в Україні (фото)

До повномасштабної війни Раєн Картер майже 5 років жив з родиною у Тернополі. Зараз приїжджає в Україну документувати події на передовій та прифронтових територіях. Світ має почути історії людей, які живуть, воюють і виживають у цих регіонах, переконаний фотограф

Події на передовій та у прифронтових містах і селах під час повномасштабної війни в Україні документує фотограф із Австралії Раєн Картер. Свого часу – з 2016-го по 2021-ий рік він разом з родиною проживав у Тернополі. Потім усі повернулися у Австралію, однак з початком повномасштабного вторгнення Раєн не зміг залишатись осторонь та почав приїжджати в Україну документувати події, що тут відбуваються. 

Я усвідомлюю ризики, пов’язані з поїздками на передову, але я довіряю своїм місцевим командам, які допомагають зорієнтуватися та мінімізувати ці ризики. Є так багато історій, які потрібно розповісти. Світ має почути людей, які живуть, воюють і виживають у цих регіонах. Я вважаю, що найкращий спосіб протистояти пропаганді та дезінформації – це особисті історії. Ділячись цими історіями, ми можемо допомогти поширити правду про те, що відбувається, – розповів Терену Раєн Картер, який нещодавно побував у Тернополі.  

"Я захоплююся силою і духом українців”

Зараз Раєн з дружиною та дітьми живуть у Австралії, однак час від часу вони всі разом приїжджають до Тернополя, щоб відновити спілкування зі старими друзями. Родина чоловіка дуже підтримує його роботу та розуміє її важливість. Вони підбадьорюють його, хоча й дуже хвилюються. У 2023 році Раєн був на Харківщині, а вже цьогоріч – у Дніпрі та Донецьку.

“Я вважаю, що найкращий спосіб протистояти пропаганді та дезінформації – це особисті історії”, – каже Раєн Картер

Чути історії людей і бути свідками руйнувань, завданих російськими військами, було боляче. Я спілкувався з великою кількістю людей, тож мені дуже важко виділити одну конкретну історію, тому що сила та стійкість кожного і кожної, кого я зустрічаю, надихає. Пригадую лікаря з селища Борова на Харківщині, у якого я був минулого року. Він пережив окупацію та продовжував служити місцевій громаді, незважаючи на те, що став мішенню для знущань з боку окупаційних російських військ. Його родина пережила багато страждань і болю в умовах окупації. Непохитна відданість лікаря своїй громаді справді вражає, – пригадує Раєн. 

Лікар з Борової, який пережив окупацію та продовжує допомагати жителям Харківщини

Фотограф розповідає історію двох поліціянтів із міста Гірник на Донеччині. 

Незважаючи на те, що вони знаходяться лише за кілька кілометрів від лінії фронту, вони продовжують підтримувати свою місцеву громаду. Те, що колись було відносно спокійною роботою в маленькому містечку, перетворилося на небезпечну роботу під час ракетних ударів, смертей та постійної загрози війни. Мене справді вразило їхнє ставлення. Вони були привітними, теплими та гостинними, часто посміхалися і навіть жартували один з одним і з нами. З цим духом я часто зустрічався серед українських людей, і я глибоко цим захоплююся, – каже фотограф. 

Поліціянти із міста Гірник на Донеччині

 Тернопіль став другим домом

Раєн Картер зазначає, що навіть попри ризики не боїться їхати на фронт, адже це частина його роботи і він не може не почути історію тих людей, що пережили чимало страхіть цієї війни. 

Зазвичай я працюю в районах, які трохи віддалені від фактичних боїв. Багато в чому це стало частиною моєї роботи, і я можу легко переключитися на робочий режим, перебуваючи в цих місцях. Однак я не ігнорую ризики. Мене частково тримає на землі думка про справжніх Героїв на передовій — тих, хто живе в окупації, і тих, хто сильно постраждав від війни. Вони потребують нашої підтримки та молитов, – розповідає Раєн. 

Раєн жив у Тернополі майже 5 років і за цей час йому дуже полюбилося наше місто. Крім цього, він відвідав й чимало інших міст України. 

Я обожнюю і Тернопіль, і його людей: тут дуже тепло і дружньо. Крім того, розташування Тернополя дозволяє легко досліджувати багато інших красивих куточків на заході України, до прикладу Львів та Карпати. Я також був у Києві багато разів і нещодавно вперше побував у Дніпрі, який мені дуже сподобався. Близько 20 років тому я провів час у Криму та Луганську і я з нетерпінням чекаю повернення до цих територій після перемоги України, – каже австралієць.

Переглянути фото Раєна Картера можна у його соціальних мережах.  

Читайте також: «Бачить красу навіть поміж щоденних обстрілів»: у Тернополі відкрили фотовиставку військового

Фото з особистого архіву Раєна Картера

Вибір читачів за тиждень

Відео