Індекс “Олів’є”-2024: скільки коштує у Тернополі приготувати популярний серед багатьох салат
Порівняно з попередніми роками салат подорожчав. На це насамперед вплинув ріст цін на овочі
Салат “Олів’є” продовжують готувати на новорічні свята чимало людей, не зважаючи на те, що цю страву асоціюють із совком. А індекс “Олів’є” щороку підраховують економічні експерти. У скільки цього року в середньому обійдеться приготувати цю популярну страву, дізнавалися журналісти Терену.
За традиційним рецептом до салату потрібні: картопля, варена ковбаса, морква, яйця, квашені огірки, консервований зелений горошок, майонез та спеції.
Так, за пів кілограма вареної ковбаси потрібно заплатити 120 грн. Кілограм картоплі можна придбати в середньому за 26 грн. Для салату необхідно орієнтовно 500 г, а це 13 грн. 200 грам моркви коштує орієнтовно 5 гривень. Десяток курячих яєць у магазинах вартує 70 грн. Для салату достатньо буде чотирьох, це 28 грн. Банка квашених огірків (300 г) – 94 грн, консервованого зеленого горошку – 40 грн. Майонез – 37 грн за 300 г.
Загалом, згідно з підрахунками Терену, аби приготувати «Олів’є» тернополянам доведеться заплатити 337 грн. А це на 13 гривень більше ніж, приміром, у 2022 році.
Загалом на вартість «Олів'є» насамперед вплинув цьогорічний ріс цін на овочі, які подорожчали через неврожай та аномальну спеку, повідомляє економічний експерт Олег Пендзин, пише Фокус.
Фото з відкритих джерел