Ростислав Фук

Із російського полону звільнили ще 12 українців (фото)

Десятеро оборонців належать до солдатського та сержантського складу

З неволі звільнено 12 українців: 10 військових і двоє цивільних. Про це повідомили у пресслужбі Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

Десятеро оборонців належать до солдатського та сержантського складу. Вони були захоплені в полон, зокрема, у боях біля Бахмута, сіл Опитного та Оріхово-Василівки на Донеччині, поблизу Кремінної та Червонопопівки на Луганщині. Також повернуто двох цивільних, яких агресор утримував як заручників: із села Липці Харківської області та Маріуполя.

Звільнені військові належать до Збройних Сил України, зокрема, 518 окремого батальйону спеціального призначення, 25-тої окремої повітрянодесантної Січеславської бригади, 95-ї окремої десантно-штурмової бригади, 93-тьої окремої механізованої бригади «Холодний Яр», 56-тої окремої мотопіхотної Маріупольської бригади, 57-го окремого стрілецького батальйону.

24 березня Україна добровільно та без жодних умов повернула до росії усіх п'ятьох важкопоранених полонених, які були транспортабельними. Це відповідає вимогам міжнародного гуманітарного права. Натомість держава-агресорка вирішила відпустити лише п’ятьох важкопоранених українців, а не всіх, як того вимагають підписані рф міжнародні конвенції. Це промовисто демонструє небажання ворога дотримуватися Женевських конвенцій, нічим не виправдану жорстокість стосовно важкопоранених та кричущу відсутність зацікавленості у налагодженні подальших обмінів для особливо вразливих категорій полонених та цивільних заручників, – йдеться в повідомленні.

Від початку широкомасштабного вторгнення з полону звільнено вже 2005 українців. Це результат злагодженої роботи різних українських державних органів в рамках Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. Загальну координацію українських державних органів та зусиль міжнародних партнерів забезпечує команда Офісу Президента України.

Нагадаємо, 7 березня п'ятеро військовослужбовців з Тернопільщини повернулися з полону. Це Юрій Панасюк, Тарас Копачівський, Андрій Щельнов, Ігор Душенька та Сергій Чепрасов.

Читайте також: Був на «Азовсталі» і в Оленівці: з полону визволили ще одного захисника з Тернопільщини

Фото Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими

Вибір читачів за тиждень

Відео