Ростислав Фук

Зі Свято-Миколаївського собору в Кременці зникли ікони та цінні речі

Пропажу виявили під час інвентаризації майна

У Свято-Миколаївському соборі в Кременці зникли ікони та кивоти 19 століття, а також церковні чаші та стародруки. Про це повідомив виконувач обов’язків директора Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника Василь Ільчишин, пише Суспільне.

За його словами, це з’ясувала комісія заповідника під час інвентаризації майна. Звірку провели після виселення із собору громади української православної церкви московського патріархату. Зникли й інші речі, але, допоки триває кримінальне провадження, всього переліку не оприлюднюють.

У каплиці в куті стояло два великих дерев’яних кивоти (шафки зі скляними дверцятами для ікон). Була ікона Белзької та один великий дерев’яний кивот 19 століття з іконою Юрія Змієборця. Будемо намагатися добиватися юридичним шляхом, аби попередній користувач собором повернув незаконно забрані предмети. Це є твори мистецтва, вони — невіддільна складова храму, – каже Василь Ільчишин.

Окрім цього, додає директор, чотири ікони 18 століття потребують реставрації:

Добре видно по цих іконах, що вони полущені, потріскані, бракує деяких елементів. З Національним реставраційним центром, філія якого є в Києві, складаємо програму. З їхніми майстрами вже працюємо над тим, щоб розробити комплексне відновлення. Біля собору облаштовуємо приміщення під майстерню. Хочемо, щоби вже з наступного року тут, на місці, займатися їх реставрацією і консервацією. Не будемо везти ці ікони у Львів чи в Київ.

Нагадаємо, 30 листопада правоохоронні органи вжили заходів щодо витребування з незаконного володіння УПЦ мп Миколаївського собору у місці Кременці. Забезпечуючи виконання судового рішення, правоохоронці повернули Свято-Миколаївський Собор в державну власність. Судова тяганина з парафією УПЦ МП, яка орендувала собор, тривала впродовж 11 місяців.

Читайте також: Історична подія: у Свято-Миколаївський Собор у Кременці повернулася українська молитва

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео