Орест Сарматський

Ізраїльська компанія пропонує курятину «з пробірки» (Агроновини)

2401 (Copy)

Future Meat Technologies, що базується в Єрусалимі, заявляє, що знайшла спосіб виростити у лабораторних умовах курячу грудку, яка коштуватиме приблизно €6,70. 

Про це повідомляє newfood, пише agronews.ua.

Для цього компанія на чолі з біоінженером, професором Яаковом Нахміасом розробила власну унікальну технологію. У майбутньому, говорить він, витрати можна зменшити ще більше.

Інноватори обіцяють, що виробництво продукуватиме на 80% менше викидів парникових газів у порівнянні зі звичайним отриманням м’яса, і використовуватиме на 99% менше землі.

Лабораторна курятина зекономить чимало води – як мінімум 96 %.

У компанії розповідають, що культури клітин розмножуються без застосування генної інженерії. Це стосується і поживних середовищ – весь процес відбувається без генетично модифікованих організмів.

Таку технологію можна застосовувати не лише до птиці. Аналогічним способом можливо вирощувати м’ясо всіх інших сільськогосподарських тварин.

За словами Рома Кшука, генерального директора Future Meat Technologies, технологія лабораторного виробництва м’яса буде випробувана на пілотній установці в практичних умовах до кінця року.

2402 (Copy)
2402 (Copy)

На Миколаївщині виготовляють натуральну косметику зі слизу равликів

У Галицинівській громаді в 2020 році на равликовій фермі виростили 50 тонн равликів. Але експортувати їх на європейський ринок не вдалося. Тому на підприємстві розробили власну методику виробництва муцину – слизу равликів. З муцину виготовляють натуральну косметику.

Про це повідомляє Суспільне, пише agronews.ua.

За словами співвласника равликової ферми Костянтина Пономаренка, основний напрямок реалізації муцину – це Південна Європа, але COVID-19 вніс свої корективи. Під час локдаунів готельний, туристичний та ресторанний бізнес там був повністю закритий.

Як розповіла співвласниця ферми Ольга Пономаренко, в країнах Євросоюзу споживають триста тисяч тонн равликів Мюллер у рік. Європейські фермери вирощують двісті тисяч тонн.

Тому був попит на равликів українських фермерів. Втративши ринок збуту, українські виробники змушені утилізувати равликів, тому що протягом року вони перебувають у сплячому стані в холодильниках.

На підприємстві розробили власний унікальний метод збору равликового слизу – муцину, з якого почали виготовляти косметику. Орієнтувалися в розробках на китайський муцин, чистота якого складає 68%.

– Відправили в Бельгію. І з Бельгії нам прийшов сертифікат якості, там було сказано, що муцин, який ми здобули, має чистоту 96%. Ми ще відправили в Ізраїль наші зразки. Вони нам не прислали відповідь з параметрами. Але вони вже зараз ведуть переговори про замовлення ста кілограмів сухого муцину, – сказала Ольга Пономаренко.

Костянтин Пономаренко розповів, що крім виробництва муцину на експорт, на підприємстві розробили лінію натуральної лікувальної косметики з муцину: крем-мило для вмивання, гель для душу та мило для рук. У планах – виготовляти шампуні, креми для обличчя та іншу продукцію.

Фото з дописів

Вибір читачів за тиждень

Відео