Ростислав Фук

Картину художника з Тернопільщини продали за рекордну суму на аукціоні

Після продажу новим власником став приватний колекціонер

Картину легендарного художника з Тернопільщини Івана Марчука продали 8 червня за рекордну для України суму на київському аукціоні Goldens. Як повідомили на фейсбук-сторінці аукціонного дому, загальна сума з комісією та авторським збором склала 300 тисяч доларів.

Полотно розмірами 70 на 100 сантиметрів художник створив у 1980 році. Воно зберігалося у приватній колекції. На ньому зображений нічний краєвид українського села. Спочатку «Зійшов місяць над Дніпром» оцінювали у 150-200 тисяч доларів. Після продажу новим власником також став приватний колекціонер.

Даний лот побив рекорди не тільки серед сучасних українських митців, а також серед картин самого Івана Марчука. Як писав Терен, у 2022 році полотно «Сад спокуси» пішло з молотка на благодійному аукціоні Art can help за 120 тисяч доларів. 50% з виручених передали фонду «Повернись живим».

Нагадаємо, народний художник України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, кавалер ордену Свободи та відзнаки Президента України «Національна легенда України», Іван Марчук є членом «Золотої гільдії» Міжнародної академії сучасного мистецтва у Римі, за версією британського видання The Telegraph входить до списку 100 живих геніїв сучасності, укладеного рейтинговим опитуванням у Великій Британії (Graators Synectics, 2007).

За більш як 70 років творчої діяльності митець створив близько 5 тисяч полотен, провів близько 200 монографічних виставок як в Україні, так і за кордоном. Лише за останні роки його твори демонструвалися у Литві й Латвії, Бельгії й Люксембурзі, Угорщині й Туреччині, Німеччині й Польщі, Чехії й Словаччині, Таїланді й Тунісі, Йорданії й США, Іспанії й Австрії - загалом у більш як двадцяти країнах світу.

Фото Goldens

Вибір читачів за тиждень

Відео