Тетяна Бакай

«Казколяндія»: на Тернопільщині бібліотекарка разом з дітьми створила музей рукотворів (фото)

Надія Котовська вже близько 20 років займається рукоділлям і свої знання з радістю передає юним відвідувачам бібліотеки

Обереги, українська вишивка, ляльки, казкові будиночки, зроблені власноруч – такі експонати можна побачити у музеї “Казколяндія” на Тернопільщині. Він розташований у бібліотеці села Висипівці Озернянської громади й постійно збагачується новими виробами. Усі вони є ручною роботою бібліотекарки і майстрині Надії Котовської та дітей з села. 

Надія Котовська займається рукоділлям вже близько 20 років. 

Тут задіяна вся моя сім’я. Приміром, коли робимо дідухи, то неможливо обійтися без чоловічої сили. А до виготовлення долучається і мама, і сестра. Рукоділля — це наша сімейна справа», - розповідає майстриня. 

Наповнення музею розпочалося із вишитих великодніх рушників, орнаменти для яких малюють вручну. Їх тут понад пів сотні. А згодом додалася і різна великодня і різдвяна атрибутика: дідухи та солом’яні “павуки”, вирізані з паперу писанки. Зараз разом із дітьми майстриня виготовляє ляльки з різних матеріалів.

Мотанки ще поки що не виготовляємо, але робимо різних книжкових персонажів із кукурудзяних качанів. У нас вже є лялька наймички поеми Тараса Шевченка, княгині Ольги, Ярославни, паші із Роксолани, три козаки на конях із шаблями та багато іншого. Діти приходять, обирають собі героя, який найбільше припадає до душі, і виготовляють його, - каже майстриня. 

Жителі села радо долучаються до допомоги у виготовленні тих чи інших виробів. До прикладу, одна із мешканок, яка живе у Тернополі, але має дачу в селі, віддала це приміщення для проведення занять із дітьми. 

Нам допомагають усі жителі. Приносять нитки, солому та інші матеріали, з яких ми потім виготовляємо все, що вимальовує наша фантазія. Ми вдячні кожному, хто підтримує нас, адже це дуже мотивує робити ще більше те, що подобається, - каже пані Надія.

До речі, Надія Котовська робила дідухи й на виставки, які відбувалися в Рівненській та Полтавській областях. Майстриня пригадує одну із найоригінальніших робіт. Це два дідухи під назвою «Стрілися двоє». 

Назвали їх Василем та Вербеною. Вийшла молода пара, яка зустрічає разом Різдво. Ідея їх виготовити з’явилася зовсім спонтанно, а тепер ці дідухи тішать наше око, - розповідає пані Надія.

Надія Котовська додає, що рукоділля – це її антистрес, адже творча праця приносить їй задоволення та допомагає відволіктись від негараздів. 

Буває таке, що просто сідаю щось робити навіть не маючи ще уявлення, що вийде в кінці. Але проходить декілька хвилин і фантазія сама вимальовує виріб. І це справді допомагає хоча б ненадовго забути про негатив, - зазначає майстриня.

Фото: Очевидець.Медіа

Вибір читачів за тиждень

Відео