Орест Сарматський

Кількість працівників у сільському господарстві скоротилася на чверть (Агроновини)

0701 (Copy)

Кількість працівників у сільському господарстві за 8 років скоротилася майже на 25% – з 690,5 тис. осіб у 2010 р. до 516 тис. осіб у 2018 р. (в тому числі найманих працівників – 481,3 тис.). Про це повідомляє agrotimes.ua з посиланням на дані Держстату.

Так, у 2010 р. їх налічувалося 49 тис., у 2011 відбувся різкий спад – до 39,9 тис., а в наступні роки відбулося зростання до 48,7 тис. суб’єктів господарювання (без урахування лісового та рибного господарств).

За розміром кількість підприємств (включаючи лісове та рибне господарства) розподілилася таким чином: великих – 23, середніх – 2 298 (4,6%), малих – 48 183 (95,4%), у тому числі 42 907 мікропідприємств.

В Україні зросли обсяги промислової переробки свинини

За підсумками трьох кварталів 2019 р. обсяги промислової переробки м’яса свиней зросли на 4,4% та склали 208,6 тис. т. Про це повідомляють аналітики Асоціації «Свинарі України» з посиланням на дані ДССУ.

– Основний приріст виробництва прийшовся на охолоджені свинячі частини (окости, лопатки, їх відруби та інші елементи), яких цьогоріч випустили на 9,5 тис. т більше, ніж за аналогічний період минулого року. Проте зменшення випуску охолоджених свинячих півтуш більш ніж на 4 тис. т (- 2,7%) послабило загальний доробок. Дещо компенсувало втрату виробництво замороженої свинини. За рахунок майже трикратного збільшення випуску морожених окостів, лопаток та їх відрубів, а також восьмивідсоткового збільшення випуску інших морожених частин виробництво мороженого м’яса свиней за аналізований період зросло майже на третину (+3,8 тис. т) та склало 15,4 тис. т, – уточнюють в АСУ.

З іншого боку, аналітики відзначають збільшення обсягів залишків свинини на складах.

Так, станом на кінець вересня обсяги запасів м’ясопереробних підприємств сягнули 4,5 тис. т, тоді як роком раніше вони були на рівні 2,55 тис. т. Оскільки понад 70% залишків припадали на охолоджене м’ясо свиней, яке має обмежений термін реалізації, тривалого негативного впливу на динаміку закупівельних цін вони не мали.

– Середня ціна на свиней забійних кондицій у вересні 2019 р. була на рівні 47,3 грн/кг, що на 2,7% нижче, ніж торік. Однак, вже на початку жовтня ціни закупівлі живця реабілітувалися, завдяки чому середня ціна за місяць практично тотожна середній ціні жовтня 2018 року, – повідомляють аналітики.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео