Орест Сарматський

Кількість спалахів АЧС скоротилася на 21% (Агро-новини)

січ30

Збільшення фінансування протиепізотичних заходів в Україні привело до зменшення кількості випадків африканської чуми свиней (АЧС). Про це сказав голова Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів Володимир Лапа, повідомляє Аgropolit.com.

Нагадаємо, що уряд не заклав гроші в бюджетних дотаціях на відродження свинарства після удару АЧС. Поголів’я свиней в Україні зменшилося на 8,2%, (6,2 млн гол), і це найнижчий показник за увесь час.

Держпродспоживслужба у січні-лютому зафіксувала 38 випадків АЧС. За словами Володимира Лапи, зменшенню їхньої кількості на 20,8%, у порівнянні з минулим роком, посприяло збільшення фінансування протиепізоотичних заходів.

1101
1101

Якщо ми говоримо про січень-лютий поточного року, то із загальної кількості зареєстрованих випадків АЧС, більшість (22 випадки) виявлено саме в дикій фауні, й лише 13 — серед домашніх свиней. Це відрізняється від минулорічної ситуації: в перші два місяці 2017 року із 48 випадків АЧС 46 було виявлено серед домашніх свиней, і тільки 2 — серед диких, — пояснив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа.

На ринку яблук стало на одного конкурента менше

Південна Африка виходить із ринку яблук. Про це повідомляє економіст інвестиційного відділу ФАО Андрій Ярмак в Facebook.

"Сьогодні парламент вирішив відібрати землю у білих фермерів. Просто так. Без компенсацій. Колективізація африкан-стайл. Зімбабве, яке теж було багатою країною, також пройшло через відбирання землі у білих. І стало найбіднішою країною світу. Це той шлях, на який стала ПАР", — зазначає експерт.

1102
1102

Відтак Україна втратила ще одного конкурента на ринку яблук.

Ліси України поглинають лише 7% парникових газів

З 1990 року здатність лісів поглинати вуглець та парникові гази постійно знижується. Таку думку висловив заступник директора Науково-дослідного інституту лісового господарства і агролісомеліорації Ігор Букша, повідомляє AgroPolit.com.

Нагадаємо, що реформа лісової галузі призупинилася через те, що в Україні не можуть прийняти Стратегію розвитку лісового господарства.

Щоб ліси поглинали більше вуглецю та парникових газів, старі насадження мають замінювати молодими. Створення нових насаджень та заміна дерев, які загинули, новими видами — одні з основних напрямків розвитку галузі. На це держава повинна систематично виділяти кошти, адже, окрім постачання деревини, ліс є ключовим з точки зору збереження довкілля, підтримання балансу в екосистемах, збереженню біорізноманіття.

1103
1103

Вибір читачів за тиждень

Відео