Кількість викликів патрулів в Чеському місті Колін знизилася з 30 до 3 в тиждень

4

Двісті п'ятдесят співробітників поліції, які обслуговують 130 тисяч населення, змогли зменшити рівень злочинності за три останніх роки на сімдесят відсотків. Такі показники досягли у Чеському місті Колін, реалізувавши проект «Безпечне місто».

Як працюють поліцейські у Європі, що роблять, аби знизити злочинність, та про методи запобігання новим правопорушенням представникам української делегації розповіли колеги з Чехії, пише Досьє 102.

До складу групи увійшли працівники патрульної поліції та Головного управління Нацполіції Тернопільщини.

Дана зустріч стала можливою завдяки ГО Чехії «Команда для України», Міністерства внутрішніх справ ЧР, Бюро кримінальної поліції й слідчої служби. Усе це відбувалося в рамках «Забезпечення прав людини у діяльності поліції й обмін міжнародним досвідом, співробітництво громадян і поліції».

8
8

Основну увагу, каже Йіржі Фейфар, начальник територіального управління Коліна, вони зосереджують на співпраці з місцевою владою, громадськими організаціями та населенням. Починали роботу з того, що визначили основні пріоритети та проблеми, які породжують злочинність. Серед іншого у цей список потрапив ігровий бізнес. Його чеське самоврядування ліквідувало повністю. Залучили до роботи й місцеве населення.

- Ми створили сторінки у соцмережах та зробили інформаційні сайти, завели ютуб-канали, де розповідали про злочини, які трапляються у місті, давали поради, як не стати об'єктом злочинця. Аби люди про це дізналися, ми почали розклеювати наліпки з посиланням, - каже Йіржі Фейфар. - Спочатку населення нас не сприймало, але з кожним днем кількість відвідувачів на сайти зростала і це давало непоганий результат. Люди почали звертатися з проблемами, а ми намагалися їх вирішувати.

1
1

1
1

Працівники поліції визначили місця, де найчастіше трапляються злочини, та створили карти злочинності та осіб, які могли чи можуть бути причетними до злочинів. А там, де найчастіше викрадали велосипеди та автівки, чеські правоохоронці облаштували спецпарковки та встановили камери відеоспостереження. Як результат, крадіжки двоколісних транспортних засобів знизилися на 99%.

3
3

- За останні роки знизилася у нас і аварійність на дорогах. На сайті «Безпечне місто» є інформація про дорожньо-транспортні пригоди. А ми, в свою чергу, проаналізували місця, де найчастіше траплялися аварії та надзвичайні події. На сайті періодично повідомляємо, що в даному місті з такого по таке число стоятимуть інспектори та замірятимуть швидкість. При цьому ми не вказували ні дати, ні години. І як результат - водії стежили за власною швидкістю. З часом вони звикли їздити без порушень. А от за водіння у п'яному вигляді в Чехії можна потрапити уже за ґрати. За 1 проміле в крові - кримінальна відповідальність.

Йіржі Фейфар каже, що по-новому проходить і патрулювання містечка. Екіпажі виїжджають лише на місця найбільшої концентрації злочинності, а не їздять по всіх вулицях. Керівник поліції стверджує, що 20 хвилин роботи на певній території забезпечує годину спокою для місцевого населення.

Як результат за останніх три роки в місті Колін знизилася суттєво злочинність. Якщо раніше патрульні отримували в неділю по тридцять викликів, то тепер близько трьох.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео