Ростислав Фук

Ківі, хурма, гранат: у лісництві на Тернопільщині вирощують саджанці екзотичних фруктів

Екзотичні саджанці зі Скали-Подільської добре приживляються і ростуть поруч із вишнями, яблунями на сонячних місцях присадибних ділянок

Скала-Подільське лісництво «Чортківський лісгосп» славиться тим, що тут вирощують у промислових масштабах сіянці різних лісових культур, зокрема, із закритою кореневою системою. Це сучасна європейська технологія, впроваджена у виробничий цикл скала-подільських лісівників кілька років тому, яка добре зарекомендувалася: кожна рослинка майбутнього дерева зростає в окремій касеті, яку згодом висаджують у ґрунт без жодних пошкоджень кореневої системи. Про це пише Сільський Господар.

У такий спосіб тут забезпечують найкращі умови для вирощування посадкового матеріалу із закритою кореневою системою шпилькових і листяних порід дерев, а також декоративних та екзотичних дерев і кущів. У встановлених та відповідно обладнаних павільйонах для цього є майже 200 тисяч посадкових місць, а технологічний процес догляду за сіянцями здійснює колектив кваліфікованих лісокультурних фахівців.

Найбільших затрат праці вимагає закладання насіння в касети, адже закласти насінину розміром більш як міліметр дуже нелегко – потрібно чітко дотримуватися пропорцій, а сіянців треба закласти десятки тисяч, – каже лісничий Скала-Подільського лісництва Володимир Гайовський. – Після того, як садивний матеріал закладений у касети, всі інші операції з притінення та поливу виконує встановлена тут автоматизована система. Вирощування сіянців із закритою кореневою системою дає змогу садити ліси впродовж усього вегетаційного періоду, тобто від весни до осені.

На лісових просторах Тернопільщини уже зростають вирощені в такий спосіб у Скала-Подільському лісництві сотні тисяч молодих саджанців дуба звичайного, сосни, ялини, модрини європейської, які «переселені» зусиллями лісівників із затишних павільйонів на незаліснені або слабо заліснені раніше території області. А цікавою новацією скала-подільських лісівників останнього часу стало вирощування сіянців екзотичних фруктів – хурми, ківі, граната.

У зв’язку з глобальними змінами клімату досвід любителів екзотики стає дедалі затребуванішим у тернопільських садівників – саме це надихнуло керівництво «Чортківський лісгосп» та Скала-Подільського лісництва на вирощування сіянців «заморських» фруктів, котрі, як виявляється, добре ростуть та успішно плодоносять у наших умовах. А «народжуються» тендітні рослини також із насінин у касетах і горщиках під дахом просторого павільйону, де у них надійний захист від несприятливих зовнішніх впливів, зокрема, в зимовий період як-от тепер.

У вирощуванні екзотичних фруктових дерев також немає нічого складного, і хурма, ківі, гранат, пунцирус добре зарекомендовуються у тутешніх умовах, – каже лісокультурна працівниця Скала-Подільського лісництва Оксана Капущак. – Спочатку ми їх сіємо, а можна вирощувати і з пагінців. Особливим попитом користується хурма, вона досить морозостійка.

Та й ківі, гранат, пунцирус, стверджують лісокультурні працівниці, особливого тепла не потребують, хоча певних вимог слід дотримуватися, наприклад, ківі треба підв’язувати і під час великих холодів захищати крону.

Екзотичні саджанці зі Скали-Подільської, як свідчать численні відгуки, добре приживляються і ростуть поруч із вишнями, яблунями на сонячних місцях присадибних ділянок. Щоби «заморська» рослина давала плоди та тішила господаря, варто дотримуватися певних правил садіння та догляду – порадами та рекомендаціями чортківські лісівники залюбки діляться із покупцями та замовниками й дають вичерпні «рецепти» гарних врожаїв сонячної «заморської смакоти». Варто лише обрати бажаний саджанець і дочекатися весни.

Авторка: Ольга Верес

Фото Сільського Господаря

 

Вибір читачів за тиждень

Відео