Тетяна Бакай

“Коли є ціль, то перешкод немає”: тернополянка посіла призове місце на міжнародних змаганнях з бодібілдингу (фото) 

Світлана Бодзінська займається бодібілдингом два роки і вже досягла таких високих результатів. А паралельно ще й захоплюється кондитерською справою та випікає апетитні торти. Про свої хобі активно розповідає у блозі в соцмережах

Третє місце в одній із номінацій на світових змаганнях з бодібілдингу Olympia Amateur Spain 2024 посіла 23-річна тернополянка Світлана Бодзінська. Змагання відбулися нещодавно в іспанському місті Аліканте. Про початок свого шляху у цьому непростому виді спорту, труднощі та мотивацію дівчина розповіла Терену

Зауважимо, що Світлана Бодзінська активна блогерка в інстаграмі, де ділиться своїми фото, відео та розповідями про тренування, а також – світлинами апетитних тортів, які створює на замовлення, оскільки паралельно з бодібілдингом захоплюється ще й кондитерською справою. Зараз дівчина радіє перемозі і продовжує тренуватися. 

Емоції від перемоги переповнювали, адже мене з дитинства тягнуло до сцени! Тому моя бабуся та рідні записали мене на всі можливі гуртки. А посісти третє місце на міжнародних змаганнях – це дуже круто. Тому моєму щастю не було меж, адже там була сильна конкуренція. Найприємніше для мене – це підтримка рідних, адже без них нічого б не вийшло. Тато сказав мені, що пишається мною, і це для мене дуже важливо, – ділиться враженнями Світлана Бодзінська. 

Світлана Бодзінська на світових змаганнях з бодібілдингу

Постійні тренування і строга дієта

Підготовка до змагань триває 3-4 місяці, розповідає спортсменка. Це включає в себе фізичні навантаження та спеціальну дієту, якої потрібно строго дотримуватись. У період, коли потрібно набирати м'язову масу, харчуватися слід продуктами, які містять вуглеводи, білки, жири та клітковину. А коли відбувається так звана “сушка” (зменшення товщини підшкірно-жирового прошарку для додання тілу і м’язам красивого промальовування – ред.), тоді потрібно зменшити в раціоні кількість жирів та вуглеводів, відтак не можна вживати молокопродукти та солодощі. 

Перед самими змаганнями ми їмо лише куряче м'ясо та рибу. Загалом я вже 2 роки вживаю одноманітну їжу: тричі вдень рис та курку. Перед самим змаганнями в нас є час, коли можна з’їсти, наприклад, бургер, але все одно ти відчуваєш трохи провину, бо наче й можна їсти, але небажано. А як тільки закінчились змагання, то можна дозволити собі смаколики. Найперше я з’їла улюблений батончик з молочного шоколаду. А також напекла шоколадних кексів і з задоволенням ними поласувала, – каже дівчина. 

Фізичні тренування у спортсменки відбуваються кожного дня по декілька разів, адже це теж неабияк важливо перед змаганнями. 

Коли починається сушка, то в нас 2 рази на тиждень по годині часу  йде кардіотренування: зранку та ввечері.  Крім цього, є й силові тренування: по 2-3 щодня. Звісно, це важко, але коли в тебе є поставлена ціль, то перешкод немає, – каже спортсменка. 

Спортом займається з 14-ти років

Займатися бодібілдингом 23-річна Світлана почала 2 роки тому, до цього ще з 14-річного віку відвідувала спортивний зал, у який її записав батько. Саме він і прищепив дівчині любов до спорту. 

Мені це дуже подобалось, я кожного ранку тренувалася вдома, а ввечері ще ходила у спортзал. А бодібілдинг був для мене якоюсь недосяжною мрією. Згодом знайшла тренера Сергія Крамара і вирішила спробувати чи мені піде такий спорт чи ні. Мені сподобалось і я почала виступати на змаганнях: першим був Чемпіонат України та ще один комерційний турнір. Там я посіла призові місця: перше та друге, – розповідає Світлана.  

Раніше спортсменка вже посідала призові місця на двох змаганнях

Бодібілдинг – важкий спорт, який потребує дисципліни, сили волі та витривалості, розповідає Світлана Бодзінська.

Найперше це складність у харчуванні, бо ти постійно їси одноманітну їжу. Також не менш складно позувати. Я вже згодом зрозуміла, що це відіграє неабияку роль і вчитись позувати теж потрібно, – зазначає дівчина.  

Важко пекти смаколики, які не можеш скуштувати

Світлана з 16 років займається кондитерською справою – випікає торти на замовлення. Каже, коли потрібно сидіти на дієті, то спокуса посмакувати солоденьким велика, однак вона тримає себе в руках. 

Коли ти готуєш, але не можеш скуштувати – це важко. Але якщо є ціль, то потрібно розвивати силу волі та дисципліну та досягати поставлених висот, – каже Світлана Бодзінська.  

Вона продовжує діяльність кондитерки та випікає смаколики між тренуваннями. Про свою діяльність вона розповідає у соцмережах, а також веде онлайн-тренування. 

Справ багато, але я намагаюсь усе встигати. Мені головне поспати 7 годин, і тоді все буде добре. Ввечері після усіх тренувань я стаю до плити та починаю випікати смаколики. У мене ще семиразове харчування, то теж трохи важко поєднувати, але повторююсь – якщо є ціль, то все вийде, – каже дівчина. 

Зараз Світлана Бодзінська продовжує тренуватися і вже почала підготовку до наступних світових змагань. 

Фото з особистого архіву Світлани Бодзінської

Вибір читачів за тиждень

Відео