Віра Олександрович

Комендантської години на Тернопільщині не буде, але посилені обмеження діятимуть аж три доби (Фото) 

Основне

Значно посилити карантинні заходи у період із 13 год. у суботу, 18 квітня, включно до 6 год. у вівторок, 21 квітня, наказали всім на Тернопільщині. 

В органах місцевого самоврядування краю до обіду завтра, 17 квітня, мають ухвалити відповідні до цієї вказівки власні рішення. Про це йшлося під час засідання обласного оперативного Штабу боротьби із коронавірусом, що відбулося сьогодні, 16 квітня.

Труш
Труш

Нагадаємо, раніше голова обласної держадміністрації (ОДА) Володимир Труш переконував усіх, що треба вводити комендантську годину. Втім, тепер йдеться лише про посилення обмежень, встановлених під час карантину рішенням Кабміну.

– Наше головне завдання – зменшити кількість людей на вулицях у святкові дні, – каже він. – Це – не комендантська година, а посилення карантинних умов. Для того, щоб запобігти поширенню небезпечної інфекції, ми настійливо рекомендуємо людям святкувати Пасху вдома. Рух приватного транспорту також має стати меншим. 

«За» це рішення проголосували усі члени Штабу. Тож воно стосуватиметься кожного жителя області і всього Тернопілля загалом.

– Нагадаю, понеділок – офіційний державний вихідний, погода сприятиме появі бажання у людей вийти на вулицю, – стверджує пан Труш. – Проте кожному із нас варто усвідомити: якщо ми залишимося вдома, уникнемо ризику стрімкого поширення COVID-19. Чим менше людей буде на вулицях, тим менше буде інфікованих. Відповідно, через кілька днів ми не матимемо сплеску захворюваності.

Богомол
Богомол

Як повідомив начальник головного управління Національної поліції у Тернопільській області Олександр Богомол, правоохоронців давно перевели на посилений варіант несення служби.

– Так, у нас – всі на роботі. Ми здійснюємо цілодобове чергування, – каже він. – Правоохоронці готові до забезпечення правопорядку у Великодні свята. Окрім того, через погіршення ситуації у Почаєві та Шумську облаштуємо додаткові контрольно-пропускні пости (КПП) для обмеження руху транспортних засобів. Зокрема, КПП будуть на в’їздах у Почаїв. Ми самі будемо робити температурний скринінг. Обмежимо доступ місцевих і екскурсій до святині.

Оскільки налагодити контакт із керівництвом Почаївської Лаври, де зафіксували випадки захворювання на COVID-19, поки що не вдається, влада готова вдатися навіть до жорсткіших заходів. Прозвучала навіть пропозиція повністю перекрити доступ до Лаври на Пасху. 

– Ігри із Лаврою вже закінчилися! – наголошує Володимир Труш. – Вони мають закритися! Прошу правоохоронців діяти в межах закону, але вживати заходи, яких вимагають від нас загрозливі обставини. Постанова Уряду дозволяє вам застосовувати різні методи впливу на порушників карантину.

Чайчук
Чайчук

Складність ситуації підтвердила головний санітарний лікар Тернопілля Оксана Чайчук. За її словами, саме Лавра стала джерелом інфекції для вогнищ COVID-19, що виникли останнім часом у Шумську і Дубно. Наразі під час засідання Штабу домовилися про те, що рятувальники проведуть належну дезінфекцію всього релігійного комплексу святині. До речі, вести перемовини із священнослужителями довірили начальнику обласного управління внутрішньої політики, релігій і національностей Ігорю Кульчицькому.

Кульчицький
Кульчицький

Турбувало членів Штабу і проведення поминальних днів, які на Тернопіллі зазвичай супроводжуються масовими відвідуваннями кладовищ.

– Більшість конфесій області прийняли рішення перенести поминальні дні на Зелені свята або період, коли закінчиться карантин, – уточнює Ігор Кульчицький. – Відтак вони рекомендували своїм парафіянам не йти на цвинтарі.

До слова, стежити за дотриманням норм карантину для уникнення скупчень великої кількості людей будуть і правоохоронці. Діятиме заборона на відвідини кладовищ із 19 до 24 квітня включно. Якщо ж карантин в Україні продовжать, то цей термін може зрости. 

Фото з сайту і трансляції засідання Штабу

Вибір читачів за тиждень

Відео