Тамара Коблик

Кому на Тернопільщині найлегше, а кому найважче знайти роботу

Найбільше бракувало вакансій для продавців, підсобників, водіїв автотранспортних засобів, листонош, бухгалтерів, кухарів та спеціалістів держслужби

На 1 червня 2022 року, в середньому по Тернопільській області, на одне вільне робоче місце претендувало 12 осіб зі статусом безробітного. Про це повідомили в пресслужбі обласного центру зайнятості.

Найбільша невідповідність попиту на робочу силу та її пропозиції у професійно-кваліфікаційному розрізі спостерігалася серед технічних службовців, службовців та керівників, працівників сфери торгівлі і послуг.

Найбільше бракувало вакансій для продавців (702 безробітних цієї професії - 30 вакансій), підсобників (439 безробітних - 75 вакансій), водіїв автотранспортних засобів (240 безробітних – 32 вакансії), листонош (178 – 10 вакансій), бухгалтерів (160 – 11 вакансій), кухарів (149– 10 вакансій), спеціалістів держслужби (111 безробітних - 6 вакансій).

Для роботодавців проблемно було знайти відповідного працівника на вакансії за професіями: водій тролейбуса, начальник відділення зв'язку, слюсар з ремонту рухомого складу, артист оркестру, електромонтажник силових мереж та електроустаткування, взуттєвик з індивідуального пошиття взуття. Гострою є потреба у лікарях (офтальмолог, загальної практики, ортопед-травматолог, лаборант, технік-протезист-ортезист, анестезіолог, отоларинголог, ветмедицини та ін.).

Загалом на початку цьогорічного червня, за видами економічної діяльності, більшість вакансій налічувалось у переробній промисловості (25%), у сільському господарстві (17%), на підприємствах оптової та роздрібної торгівлі (14%), на транспорті та пошті (11%).

За професійними групами найбільший попит у роботодавців спостерігався на робітників з обслуговування, експлуатації устаткування та машин - 18% від усіх поданих вакансій (водіїв, трактористів, токарів та ін), робітників найпростіших професій –– 17% (підсобників, прибиральників, робітників з благоустрою, пакувальників, вагарів), кваліфікованих робітників з інструментом - 17% (швачок, слюсарів, каменотесів, верстатників, електрогазозварників, електромонтерів).

Фото Терену

Вибір читачів за тиждень

Відео