Віра Олександрович

Кому ж робитимуть аналізи у лабораторії, яку відкрив Петро Порошенко (фото, відео)

Університетська лікарня (Copy)

Нове оснащення, яке встановили у лабораторному центрі, що на вулиці Клінічній у Тернополі, здатне повною мірою забезпечити усі лікарні Тернопілля біохімічними, імунологічними, бактеріологічними та іншими видами досліджень.

У цьому запевнив головний лікар Тернопільської університетської лікарні Василь Бліхар.

[embed]https://youtu.be/sj0OFlKJhaQ[/embed]

Лабораторний корпус_ф (Copy)
Лабораторний корпус_ф (Copy)

Стрічка2 (Copy)
Стрічка2 (Copy)

Нагадаємо, реконструкцію цієї медичної установи розпочали у 2011 році, але в 2015-му роботи «заморозили» через брак коштів. Сума витрат на будівництво і реконструкцію сягнула понад 34 млн грн. Ще орієнтовно на 40 млн грн закупили сучасне обладнання.

[embed]https://youtu.be/qC8DgKYSe14[/embed]

До речі, у відкритті лабораторного центру, окрім Президента України Петра Порошенка, взяли участь, віце-прем'єр-міністр-міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко, народні депутати із Тернопілля, місцеві обласні чиновники і численні медики.

Обладнання закуповували протягом п’яти років, - каже Василь Бліхар. - Таку лабораторію може собі дозволити не кожна лікарня. Думаю, аналогічної в Західній Україні немає. Може, у Києві є чи Дніпропетровську. Наша лабораторія оснащена топовою апаратурою, де аналізи проводять в автоматичному режимі, тому вплив людини мінімізований – тільки на етапі забору крові і підготовки.

Бліхар2 (Copy)
Бліхар2 (Copy)

За словами головного лікаря, ринок таких послуг у Тернополі – дійсно насичений. Проте можна багато сперечатися і про цінову політику, і про якість виконання досліджень приватними лабораторіями.

Новий лабораторний центр оснащений найсучаснішим обладнанням від провідної швейцарської фірми, - додає пан Бліхар. - Це обладнання дозволить медикам виконувати весь спектр аналізів, яких потребує клініка для вчасної і якісної діагностики захворювання. Чи буде безкоштовно? Так, це питання дуже люблять журналісти. На превеликий жаль, у нас медицина - не безкоштовна. Але вартість аналізів у нашій клініці – нижча, ніж у приватних лабораторіях.

Бліхар (Copy)
Бліхар (Copy)

Можливо, ситуацію змінить реформування системи охорони здоров’я, припустив Василь Бліхар. Тоді усі аналізи у лабораторному центрі пацієнтам робитимуть безкоштовно.

Вітальне слово (Copy)
Вітальне слово (Copy)

[embed]https://youtu.be/5Y7p-WSnG5A[/embed]

Варто згадати, що під час виступу Петро Порошенко зауважив таке: це - не останній об’єкт, який відкривають на базі університетської лікарні.

Невдовзі тут постане і кардіологічний центр, - каже він. - Щоб у Тернополі робили операції на відкритому серці. Щоб люди не їздили до інших міст. У Тернополі хай роблять, адже тут працюють найкращі лікарі!

Останню фразу Президента присутні медики зустріли оваціями. Після цього гість пояснив причину позитивних змін, які стаються в країні загалом і в галузі охорони здоров’я зокрема. Першою серед них є, на його думку, децентралізація.

  [embed]https://youtu.be/gt7ZbwdFyfg[/embed]

Це - плоди децентралізації, – каже Петро Порошенко, – адже раніше усі гроші залишалися в Києві. А тепер, завдяки децентралізації, у сім разів збільшилися бюджети розвитку територіальних громад, зникла необхідність домагатися виділення коштів в органах центральної влади… Це - і детінізація грошей, це - і прозорі закупівлі, і величезна кількість інших програм.

У процесі реформування медичної галузі, за його словами, візит кожного пацієнта повинен бути забезпечений грошима, а лікар, який має високий авторитет, золоті руки і світлу голову, нарешті отримає достойну заробітну плату.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео