Орест Сарматський

Краєзнавець розповів про давні плани замку на Тернопільщині

Заставка

Краєзнавець із Збаража Руслан Підставка оприлюднив деякі архівні плани замку у Чорткові.

Для дослідників історичних фортифікацій, думаю, відомий, так званий, “петербурзький” план Чортківської фортеці, виконаний невідомим автором 1690 року в період польсько-турецької війни 1672-1699 р.

- Він був опублікований (не знаю чи вперше) професором Лодзького університету у 2003 році. Це, напевно, перше графічне зображення замкових фортифікацій Чорткова, а тому є особливо цінним в плані дослідження оборонного периметру твердині, - пише Руслан Підставка.

За словами дослідника, історія цього плану розпочинається у Несвіжі, в родинному замку Радзивілів.

Наступне картографічне зображення замку датується 1779-1782 рр. на мапі фон Міга, а “План замку в Чорткові із зазначенням переробок, що мають бути в ньому, проведені на Магазин Тютюновий” у 1799 році.

Залишки мурованих підпірних стовпів (слупів) мосту свідчать, що первинний в’їзд до замку здійснювався через південно-західну, так звану “чотирикутну” башту, яка в 1690 році виконувала функцію в’їздової надбрамної вежі з помешканням для варти.

Втрачений північний наріжник в 1690 р. має ромбовидну форму, в 1782 р. він відсутній, або не показаний Ф. Мігом, а в 1799 р. – «нарис» рівнораменного трикутника з двома стрільницями в чолах. Південно-східний наріжник з двома заломами на плані 1690 р. теж наближено нагадує попередню конструкцію чимось подібний до північної фортифікаційної розв’язки Теребовлянської фортеці.

Попри всі неточності “петербурзький план” Чортківського замку 1690 року – унікальне джерело історії та еволюції фортифікацій Поділля і потребує детального, фахового опрацювання.

Фото з допису

 

Вибір читачів за тиждень

Відео