Орест Сарматський

Крім Тернопільщини, славетних князів Галицьких-Острозьких вже побачили в Острозі (фоторепортаж)

kin06

В Острозькій Академії експонується виставка графічних портретів «Славетні князі Галицькі - Острозькі» тернопільського художника Олега Кіналя.

- У похмурий осінній день, відбулось дві світлі події, приурочені 440-річчю Острозької Академії, - написав на своїй сторінці у Фейсбук тернопільський художник-ілюстратор Олег Кіналь. -  Презентація історичної книги проректора, професора, письменника Петра Кралюка «Данило Острозький: образ, гаптований бісером» та виставка моєї графіки «Славетні князі Галицькі - Острозькі». Приємно вражений атмосферою Академії - носієм знань і культури, спадкоємицею славних українських традицій. Дякуємо з дружиною Наталею: пану Петру Кралюку за прийом і смачну каву, Анастасії Хеленюк за увагу і чудову експозицію, Миколі Бендюку за слушні зауваження і незабутню екскурсію шикарним музеєм Академії, Сергію Синюку за хорошу компанію і цікаву розмову. Вдячний всім хто прилучився до дійства. Дякую студентам Академії - за зацікавленність і схвальні відгуки, для мене це важливо! – підкреслює Олег Кіналь.

kin01
kin01

kin03
kin03

kin05
kin05

Як пише «Район.Острог», художник Олег Кіналь написав 20 портретів славетних князів Галицьких-Острозьких.

- Кожен з князів залишив свій слід в історії України, зробив внесок чи то у військовій, чи культурній царині. Наприклад, князь Василь Костянтин Острозький заснував багато міст і замків на південно-східній Волині та Київщині, заснував перший у Східній Європі вищий навчальний заклад - Острозьку академію. Його зусиллями була видана Острозька Біблія. Князь Василь Костянтин Острозький був покровителем православ’я в Речі Посполитій, заснував та розбудовував численні церкви та монастирі, - розповідає Олег Кіналь.

kin04
kin04

Книга «Данило Острозький: образ, гаптований бісером» - роман-реконструкція. Саме так можна означити біографію родоначальника славетної княжої династії Данила Острозького.

Автор книги відновлює не тільки життєпис князя та історичне тло його епохи, але й принципи та прийоми роботи творців давньої української книжності. Додаткові можливості роздивитися епоху «Сутінків Середньовіччя» дає читачеві ретельно підібраний ілюстративний матеріал.

kin09
kin09

Нагадаємо, що тернопільський художник-ілюстратор Олег Кіналь над проектом працював разом із Володимиром Білінським, відомим українським письменником, дослідником історії. Він - автор бестселерів «Країна Моксель, або Московія», «Москва Ординська» та «Україна-Русь». Історик-дослідник запропонував Олегу Кіналю проілюструвати його унікальну трилогію: «Україна-Русь» — «Споконвічна земля», «Україна –Русь» — «Князі  Галицькі-Острозькі», «Україна- Русь» — «Українська звитяга». У цих книгах подано багатющий фактологічний матеріал, на підставі якого спростовуються старі заяложені міфи як радянських, російських, польських, так і деяких українських істориків. Йдеться про Великі Галицько-Волинське та Литовсько-Руське князівства, їхніх реальних правителів і будівничих. У правдивому світлі трактуються воєнні баталії, дипломатичні кроки та державні інтереси тогочасних країн — наших близьких і далеких сусідів.

kin08
kin08

У своїх виданнях Володимир Білінський відкриває альтернативний погляд на історію України 14-15 століть. Російська та польська влади були зацікавлені приховувати реальні факти історії України. Фальшувалися як самі історичні документи, так і створювалися вигідні сусідам-ворогам її інтерпретації. Мета була одна - довести, що в українців нібито не було ані власних еліт, ані держави, ані права на національну державу. Навіть, наприклад, князі Острозькі зображалися старими,  убогими і немічними, на тлі статних і славетних польських князів,  мовляв, що вони могли зробити, яку там державу збудувати. Насправді ж, це були сильні і фізично, і духовно харизматичні люди, це була еліта того часу.

kin07
kin07

Для майбутніх ілюстрацій Олег Кіналь разом з дружиною Наталею їздив в архіви Кракова. Відня, Варшави, Італії. Багато матеріалів надав і сам Володимир Білінський, разом узгоджували ескізи до майбутніх ілюстрацій.

Виставка графічних портретів уславлених князів на свято Покрови відкрилася у Вишневецькому палаці. Нині ж галерею графічних образів славетних князів Галицьких-Острозьких можуть побачити і в Острозі.

kin02
kin02

Фото – Олег Кіналь

Вибір читачів за тиждень

Відео