Критерії, які допоможуть жителям Тернопільщини обрати майбутнього президента

18

Для того, щоб жителі Тернопільщини могли перевірити кандидата у Президенти перед тим, як йти на виборчу дільницю, експерти підготували список критеріїв, що зможуть відкрити більше інформації про кожного із кандидатів.

Такий список для перевірки, створили експерти ЧЕСНО, щоби кожен зміг дізнатися якнайбільше інформації та зробити правильний для себе вибір.

1. Політична міграція

Це те, наскільки часто політик змінював партію, або фракцію. Оскільки, якщо це відбувалося часто, то такі дії можуть вказувати на відсутність певних політичних переконань. Перевірити, у яких партіях був політик можна на сайті Верховної Ради України або тут.

2. Фігурування в антикорупційних розслідуваннях

Звичайно такі звинувачення можуть бути безпідставними, або не завершитися арештом. Проте, перевірити чи кандидати брали участь у таких діяннях, важливо. Зробити це можна різними способами: у матеріалах ЗМІ, яким ви довіряєте (Радіо Свобода, Слідство Інфо, Bigus Info та інші); на офіційних сторінках правоохоронних органів (НАБУ, Нацполіція, Генпрокуратура).

3. Кнопкодавство

Такі дії можна вважати корупцією, бо ж вони є забороненими з боку політиків. Оскільки законопроекти, прийняті за допомогою кнопкодавства, можуть бути скасовані рішенням Конституційного Суду. Адже, Конституція зобов’язує кожного народного обранця голосувати особисто.

4. Прогули

Прогулюєте свою роботу без поважних причин – звільнення. Проте, народні обранці, які часто не з’являються на засіданні парламенту, де мають представляти інтереси своїх виборців, за такі дії можуть позбутися заробітної плати. Та все ж «прогульників» можна перевірити тут.

5. Декларації та стиль життя

Декларації політиків мають бути заповнені, якщо ті мають за що відпочивати та користуватися дорогим транспортом. А якщо вони пусті, варто задуматися, на які кошти живе народний обранець.

6. Програма

Поставленні цілі, обіцянки та план дій від кандидатів є важливим моментом його роботи та намірів щодо політики в країні. Якщо у програмі лише загальні фрази та вигуки, варто задуматися про позитивну дію таких реформ та ідей. Звертати увагу треба й на те, чи не порушують задекларовані обіцянки права людей та громадянина, чи відповідають вони реальним обов’язкам кандидата.

7. Голосування

Якщо на словах політик захищає або відстоює певні інтереси та бореться за закон, але на ділі не голосує чи утримується. Варто задуматися про правдивість сказаного. Для того, щоб перевірити як голосують народні депутати, можна відвідати сайти Верховної Ради України або перейти за цим посиланням.

Контент виготовлено у співпраці з Тернопільським прес-клубом за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео