Тамара Коблик

16 квітня в історії Тернопільщини

15

Цього дня народилися: 

учасник війни в Афганістані Григорій Драбчук (1963, с. Оришківці Лановецького району – 04. 06. 1983, Афганістан, похований у селі Чайчинці Лановецького району);

Результат пошуку зображень за запитом "Григорій Драбчук"

учасниця національно-визвольних змагань Теодозія Королишин (з дому – Білик, псевда: «Соня», «Колюча»; 1919, с. Жуків, нині Бережанського району);

представник Президента України в Тернопільській області (14 лютого - 9 грудня 1994 року), голова Тернопільської облради (26 червня 1994 - 26 листопада 1996), голова Тернопільської ОДА (11 липня 1995 - 6 вересня 1996) Борис Косенко (1936, с. Дейманівка, нині Срібнянського району Чернігівської області — 28 грудня 2003, м. Тернопіль).

педагог, громадський діяч Роман Луцків (1956, м. Теребовля);

вчений в галузі медичної інформатики та кібернетики, системного аналізу і теорії оптимальних рішень Василь Марценюк (1971, с. Великі Дедеркали Шумського району);

Martsenyuk Vasyl.jpg

журналіст, фотограф, відеограф, громадський діяч, начальник відділу транспортних мереж ТМР Антон Марчевський (1985, м. Тернопіль).

марчевський
марчевський

український військовик, старший солдат 80-ї окремої аеромобільної бригади Ігор Римар (1987, с. Трибухівці Бучацького району — 27 січня 2015, м. Київ). Отримав тяжкі поранення 9 січня під час атаки російських бойовиків на новий термінал аеропорту Донецька. У бою від розриву міни Ігорю відірвало руку, розтрощило щелепу і гортань. Через обстріли йому довелось чекати близько семи годин, перш ніж побратими змогли вивезти пораненого з аеропорту до шпиталю, спочатку в Артемівськ, а потім — до Харківського військового госпіталю. Будучи беззбройними, під прицілом терористів, Ігоря 1,5 км виносили Петро Полицяк з побратимом Іваном. Більше двох тижнів воїн боровся за життя, переніс чотири операції. Помер у Київському військовому клінічному центрі. За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня. «За службу Україні», відзнака голови Тернопільської обласної державної адміністрації (2016).

Римар Ігор Миколайович.jpg

журналіст, редактор, літератор, педагог, краєзнавець, громадський діяч Борислав (Борис) Скопівський (1931, с. Купчинці Козівського району – 04.06. 2007, смт. Козова);

військовий диригент, музикант, громадський діяч Володимир Скрипчук (1976, м. Бережани);

лікар-стоматолог, громадський діяч, меценат Роман Топольницький (1921, м. Тернопіль – 20. 07. 1984, м. Вільям, шт. Нью-Йорк, США);

релігійний діяч, у 1998 - 2012 роках - єпископ-ординарій Луцької дієцезії Римо-Католицької Церкви Маркіян Трофим’як (1947, м.Козова).

16 квітня. Цей день в історії Тернопільщини

педагог, перекладач Орест Черній (1949, м. Ланівці);

Цей день в історії Тернопілля:

16 квітня 1943 року – нацисти розстріляли 100 євреїв з гетто у Бучачі.

16 квітня 1956 року – помер український педагог, літератор, громадський та політичний діяч Петро Карманський. Певний час викладав у Тернопільській українській гімназії. Активний учасник національно-визвольних змагань, у період ЗУНР - депутат УНРади, голова повітового комітету Національної Ради в Тернополі. У 1919-1920 роках був секретарем дипломатичної місії УНР при Ватикані, 1922-1925 рр. - представник ЗУНР у Бразилії. Похований на Личаківському цвинтарі.

16 квітня 1991 року – помер український радянський лікар, доктор медичних нак, професор, перший ректор Тернопільського медичного університету Петро Омелянович Огій. З кінця 1941 до 1945 — хірург у військових шпиталях на різних фронтах. З 13 квітня 1957 по 1972 — ректор Тернопільського медичного інституту. З 1972 по 1973 — директор Інституту гематології та переливання крові.

У 2020 році Чистий четвер припадає на 16 квітня, за три дні перед Великоднем.

У цей день необхідно зосередитися на важливому, і відмовитися від негативних думок. Кожен віруючий повинен забути про грішних помислах.

Традиції в Чистий четвер

Купання на свято Чистий четвер. Щоб залишатися щасливим і благополучним до наступного Чистого четверга, необхідно очистити своє тіло. У Чистий четвер рано вранці вода у водоймах насичується благодатною силою. З давніх часів віруючі люди із самого ранку йшли до річки, щоб зануритися. Також до сходу сонця все парилися в лазні. За повір'ям, відразу після пробудження в Чистий четвер кожен з членів сім'ї повинен був вмитися водою, в яку на ніч поклали срібний предмет. Вважалося, що після такого умивання людина буде здоровою і красивою, а також він могла не боятися пристріту - ніхто не зможе завдати їй шкоди. Обмивання в Чистий четвер приведе до того, що піде втома, тривоги, біль забувається. Перед обмиванням потрібно промовити молитву в Чистий четвер.

Прибирання в будинку в Чистий четвер. Важливо в цей день провести очищення в будинку, в тілі і душі. Згідно з народними прикметами, в Чистий четвер кожна господиня обов'язково затіває в будинку генеральне прибирання. У цей день прийнято розбирати і викидати непотрібні речі. Мити треба від самих далеких кутів до порога, брудну воду бажано виливати поза домом. Не можна зустрічати свято Великодня в брудному житло, тоді нічого доброго від майбутнього року чекати не доводиться. До самої Пасхи будинок вже не прибирають.

Випікання пасок в Чистий четвер. Господині в цей день готують писанки, крашанки, паски і паски. З самого ранку всі господині ставлять тісто - «щоб піднімалося». Ближче до вечора, прочитавши всі необхідні молитви, приступають до святкової випічки. Згідно звичаям, пекти паски, фарбувати яйця можна тільки після прибирання у Чистий четвер. Народні повір'я говорять, що по тому, які вийшли паски, можна судити як пройде весь рік до наступного Великодня. Якщо великодні паски вийшли пухкі та смачні, то майбутній рік принесе тільки радість. А ось якщо випічка не вдалася, то рік буде складним.

Господині в Чистий четвер готують писанки, крашанки та паски / фото archidea.com.ua

Святкування Всесвітнього дня голосу відбувається у другій декаді квітня. Ініціатива свята з’явилася в 1999 році. Святкові заходи включають акції по поширенню знань про здоров’я і феномен голосу, щоб навчитися правильно піклуватися про нього.

Голос є подібним до коштовного каменя, в гранях якого відображається багато наукових дисциплін, що вивчають як практичні, так і творчі аспекти його застосування. І люди, і тварини в значній мірі залежать від вокальної комунікації, тому наука про голос об’єднує фізіологію, біологію та біоакустику.

Ідею присвятити голосу особливий день у календарі і зробити 16 квітня Днем голосу спочатку запропонували в 1999 році Бразильське товариство ларингології та голосу. Це стало результатом спільної ініціативи лікарів - терапевтів, логопедів та викладачів співу, які входили до асоціації «Sociedade Brasileira de Laringologia e Voz - SBLV» (Бразильське товариство ларингології та голосу) під головуванням доктора Недіо Штеффен.

У 2002 році португальський ларинголог професор Маріо Андреа, тодішній президент Європейського ларингологічного товариства, запропонував відзначати День голосу в усьому світі. У Сполучених Штатах Американська академія отоларингології та хірургії голови і шиї офіційно приєдналася до святкування в 2002 році, і в цьому ж році захід отримав назву «Всесвітній день голосу» (World Voice Day або WVD). У 2016 році було проведено вже понад 700 заходів, присвячених цьому Дню.

Голос є основним інструментом як для семантичної, так і для емоційної комунікації і тому має безпосереднє відношення до слухового сприйняття

Сьогодні відзначають Національне свято Королівства Данії (День народження Королеви Маргрете ІІ).

Данія - це мініатюрне королівство, яке називають Перлиною Скандинавського півострова. За свідченнями досліджень, проведених в Лестерському університеті Англії, данці - найщасливіші і найбезтурботніші люди в світі. У Данії навіть спроба втечі з тюрми не вважається злочином. Якщо втікача спіймають, йому всього лише доведеться досиджувати у в’язниці свій термін.

Національне свято Королівства Данії відзначається в День народження Королеви Маргрете ІІ.

Її Величність Королева Маргрете II (Маргрете Александрина Торхільдур Інгрід), народилася в палаці Амалієнборг 16 квітня 1940 року. Королева Данії з 14 січня 1972 року - глава датської держави.

Її батьки - король Данії Фредерік IX і королева Інгрід, уроджена Принцеса Швеції. Королева - третя онука короля Крістіана X.

Королева була хрещена 14 травня 1940 року в Церкві Хольменс, конфірмована 1 квітня 1955 року в церкві палацу Фреденсборг.

Цікавий факт: Королівська бібліотека в Копенгагені - найстаріша в Скандинавії (1673 рік), вона складається з 500000 томів і 20000 рукописів. Чудові збори рукописів на санскриті, палійскій та сингалезькій мові.

До речі, в 1902 році саме Данія стала першою в світі країною, де в якості доказу провини підозрюваного в злочині були використані відбитки його пальців.

Найвідомішим письменником Данії всіх часів і народів є Ганс Крістіан Андерсен, а дитячий конструктор ЛЕГО є одним з найвідоміших датських винаходів.

Національне свято Королівства Данії (День народження Королеви Маргрете ІІ)

Іменини сьогодні святкують Микита, Іван, Феодосія.

Вибір читачів за тиждень

Відео