Китайську демократію показали у документалці від DocudaysUA

Стрічкою китайського режисера «Голосуйте за мене, будь ласка» відкрили сезон кіноклубу DocudaysUA «Mov!eOn». Показ фільму відбувся у Тернополі 24 березня.

Кіноклуб  проводять у рамках міжнародного мандрівного фестивалю DocudaysUA за ініціативи громадської організації «Молодіжний центр розвитку «МІСТ» та за підтримки Британської Ради. Фільми - із колекції фестивалю, в загальному доступі їх не знайти.

- Кіноклуб створили в партнерстві з фестивалем, але він існує автономно, - розповідає керівник ГО «Молодіжний центр розвитку «МІСТ» Христина Біла. - Тематика фільмів - про права людини. Це не є звиклі кадри, але живі та близькі до проблем пересічних громадян картини. І хоч участь у фестивалі беруть режисери різних країн, усі стрічки об’єднує справжність життя щодо висвітлення реальних турбот чи щирої радості.

Кіноклуб у Тернополі буде працювати регулярно раз в місяць. Також організатори планують робити його виїзним – показувати фільми за межами міста та за рамками самого фестивалю DocudaysUA.

- Ми поїдемо із кіноклубом у Збаразьку колонію. Можливо, проведемо показ у рамках місцевих фестивалів та інших подій, - продовжує Христина. – Цей кіноклуб має стати інструментом спілкування та вияву проблем щодо порушення прав людини.

Фільм «Голосуйте за мене, будь ласка» тернополяни активно обговорювали після показу. Звертали увагу на прояви демократії у заангажованому суспільстві та причини її провалу.

- Фільм - це спроба дати відповідь на запитання «Чому демократія?» очима дітей, які беруть участь у шкільній передвиборчій кампанії, - каже співорганізатор проекту Володимир Ханас. - Троє головних героїв беруться до справи, використовуючи різноманітні методи: складання стратегії виборчої кампанії, спонукання та передвиборчі обіцянки. Це історія експерименту виборів старости класу, під час яких діти вперше стикаються з демократичними принципами. Як бачимо – вони не спрацювали.

Звучали у залі і запитання до режисера, які організатори обіцяли переслати. На наступні покази планують також залучати наших режисерів, а в гості запросити учнів тернопільських шкіл.

Катерина БОЙКО

Фото, відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео