Віра Олександрович

Податкова амністія: легалізувати «тіньові» статки можуть жителі Тернопільщини

Якимчук_ГЛ

Легалізувати майно і статки, придбані за рахунок тіньових доходів, надали можливість українцям. Стосується така новація і жителів Тернопільщини. Вони також мають шанс скористатися так званою податковою амністією.

Це стало можливим, завдяки прийнятому нещодавно Закону України від 15.06.2021 р. №1539-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів і підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів і сплати одноразового збору до бюджету». Цей документ дозволяє із 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року провести одноразове добровільне декларування активів осіб, які ухилялися від сплати податків. Після цього можна буде вільно розпоряджатися майном.

Отож, які активи потрібно декларувати? Кому доступна податкова амністія? Які гарантії надаються суб’єктам декларування? На ці та інші запитання нещодавно відповів заступник начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Петро Якимчук. Найбільш актуальні питання і відповіді для читачів «Терену» зібрали у Секторі інформаційної взаємодії Головного управління Державної податкової служби (ДПС) в області.

- Якщо є готівка в національній та іноземній валютах, можна скористатися податковою амністією?

- Об’єктами декларування не можуть бути кошти в національній та іноземній валютах, які на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації перебувають у готівковій формі. 

Для того, аби скористатися податковою новацією, декларант має розмістити кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

- Держслужбовець може скористатися одноразовим (спеціальним) декларуванням?

- Зазначу, що особи, які, починаючи з 1 січня 2005 р., подавали або мають подавати «антикорупційні» декларації, відповідно до Закону «Про запобігання корупції», не можуть скористатися податковою амністією.

Втім, цей Закон не обмежує осіб, які претендували або претендують на зайняття посад, перебування на яких вимагає чи вимагало від особи подання відповідної декларації, та не були призначені або обрані на відповідні посади.

- Чи потрібно додавати до декларації документи, що підтверджують вартість об’єктів декларування?

- До одноразової (спеціальної) добровільної декларації декларант зобов’язаний додати копії документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування, коли місцезнаходження (реєстрації) активу фізособи є за межами України, чи валютні цінності, розміщенні на рахунках у банках в Україні, та у разі декларування прав грошової вимоги.

При місцезнаходженні (реєстрації) інших активів фізичної особи в Україні декларант може додати копії документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування.

- Якщо декларант не сплатить у повному обсязі задекларовану суму, які штрафні санкції йому очікувати?

- При несплаті або сплаті в неповному обсязі суми збору, зазначеної в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації, у встановлений строк одноразова (спеціальна) декларація вважається неподаною і на декларанта не поширюються передбачені державні гарантії та звільнення від відповідальності. 

- Якщо під час камеральної перевірки встановили помилку, де неправильно визначили суму і, за її результатами, особа надмірно сплатила суму збору з одноразового добровільного декларування. Як повернути кошти?

- Якщо під час камеральної перевірки відповідної одноразової (спеціальної) добровільної декларації виявили арифметичну помилку, що призвела до переплати суми збору, декларант має право, на підставі відповідного повідомлення ДПС, подати уточнюючу відповідно одноразову (спеціальну) добровільну декларацію протягом 20 календарних днів з дня отримання відповідного повідомлення від податкового органу.

Повернення надміру сплаченої суми збору здійснюють у порядку, визначеному ст. 43 Податкового кодексу України (ПКУ). Платник податків має обов’язково подати заяву про таке повернення і зробити це потрібно протягом 1095 днів від дня виникнення помилково надміру сплаченої суми. 

- Активи знаходяться на території АР Крим. Чи є в такому разі право на податкову амністію?

- Платник податків, який має на території АР Крим чи Донбасі активи, може скористатися одноразовим декларуванням.

Довідка. Усе, що потрібно, - це подати декларацію та сплатити збір, розмір якого залежить від розміщення активів. Найменша ставка становить 2,5%. Вона стосуватиметься тих, хто має облігації внутрішньої державної позики. Трохи більше – 5% доведеться сплатити за майно чи кошти, розміщені в Україні. Найвища ставка передбачена для власників активів за кордоном – 9%. Крім того, передбачене розстрочення сплати збору трьома рівними частинами, але за вищими ставками – максимум 11,5%. Наразі це - набагато менше від передбачених 18% податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) і 1,5% військового збору.

Фото надане Сектором інформаційної взаємодії Головного управління ДПС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео