Тетяна Бакай

Леля, Лада, Дрімка, Яблуниця: у Тернополі відкрили виставку авторських ляльок (фото, відео)

Ляльки, які створили майстрині з Кременеччини, натхненні образами міфічних істот

Леля, Лада, Дрімка, Яблуниця, Мокош, Берегиня – такі назви мають авторські ляльки міфічних істот мистецького гурту “Леля” з Кременеччини, з якими вони завітали у Тернопіль. Відкриття виставки робіт майстринь під назвою “Лялькоміфи” відбулося 28 травня  у стінах обласного краєзнавчого музею. Ініціаторкою та ідейною натхненницею гурту є кременецька лялькарка Олена Локатир, яка створила свою ляльку “Леля” за одну ніч. 

Цією виставкою ми хотіли трішки відволікти людей від подій, які відбуваються в Україні. Я розумію, що забутися дуже важко, але лише казка дає змогу хоча б трохи відійти від того жаху, що коїться навколо. Кожна з майстринь старалась виготовити якомога краще ляльку та передати образ тієї чи іншої міфологічної істоти, – розповідає лялькарка. 

Ініціаторкою та ідейною натхненницею мистецького гурту “Леля” є кременецька лялькарка Олена Локатир

Олена Локатир займається лялькарством вже понад 10 років, а мистецький гурт вдалося заснувати у 2020 році. До його складу, окрім Олени Локатир, входять Любов Захарків, Людмила Блищак, Марія Швед, Лариса Рац та Лідія Лапка.  Першим їх проєктом був “Боже, як болить”, де кожна із майстринь створила ляльку, як уособлення образу  українок у час війни, такі як “Мадонна з київського метро” та “Бабця Віра”. Ляльки цього проєкту представили й цього разу у музеї.  

Виставка “Боже, як болить”

На виставці можна побачити міфічну ляльку “Яблуниця” від майстрині народної творчості Любові Захарків, над якою вона працювала близько двох тижнів. 

Я багато читала про різні образи, і мене захопив саме образ мавки, яких, до речі в нашій міфології понад 30. Для мавки характерне довге розплетене волосся, переважно зеленкуватого кольору та пишний вінок з яблуневого цвіту. Мавка добра та привітна до людей і завжди при собі має яблука, якими пригощає перехожих, – розповідає народна майстриня. 

Народна майстриня Любов Захарків представила ляльку “Яблуниця”

Привітати народних майстринь із відкриттям виставки прийшов й директор обласного методичного центру народної творчості, Заслужений артист України Володимир Вермінський. 

Радий бачити у нашому місті таких талановитих людей з Кременеччини. Звісно бажаю їм творчих злетів, вдосконалення, нових цікавих виставок і багато вдячних відвідувачів, – каже Володимир Вермінський. 

Народних майстринь привітав з відкриттям Володимир Вермінський

Загалом на виставці представили десятки ляльок-мотанок. Побачити їх можна  до 10 червня в обласному краєзнавчому музеї. 

На виставці представили десятки ляльок-мотанок майстринь

Фото, відео авторки 

Вибір читачів за тиждень

Відео