Віра Олександрович

Лікар-епідеміолог Володимир Паничев: «Із карантину, як із голодування, треба виходити правильно» (фото)

Паничев

Обмежувальні заходи через ситуацію із COVID-19 у Тернополі варто відміняти поступово і поетапно, наголосили тернопільські медики. Картина із захворюваністю нині – обнадійлива, але це сталося, на їхню думку, лише через жорсткий карантин.

Епідеміологічну ситуацію у Тернополі перед вихідними, 9-11 травня, обговорили на засіданні оперативного Штабу із подолання надзвичайної ситуації сьогодні, 8 травня (також читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ – прим.).  Спершу традиційно слово дали заступнику директора обласного лабораторного центру Володимиру Паничеву.

Штаб_ф
Штаб_ф

– Для ілюстрації дозволю собі таку паралель: вихід із карантину це так, як вихід із голодування, – каже лікар-епідеміолог. – Тобто із карантину варто виходити правильно, роблячи кроки у бік пом’якшення поступово, обов’язково дотримуючись санітарних вимог тощо. Саме тому я закликаю добре подумати над тим, як контролювати дотримання обмежень у транспорті, коли його відновлять.

Володимир Паничев уточнив, що у Тернополі за останню добу додалося 3 нових випадки COVID-19. Захворіли дорослі: залізничник, який уже перебував у лікарні із підозрою, одна контактна особа хворого, який занедужав раніше, і мама, яка перебувала у дитячій лікарні із хворою дитиною. 

– Що цікаво, у Тернополі інтенсивний показник захворюваності на 100 тис. населення становить 39, що набагато менше, ніж в області, – визнає Володимир Паничев. – Причому у всіх вікових категоріях, окрім дітей, показник захворюваності практично рівномірний. Як на мене, це – результат карантину і того, що тернополяни його чемно дотримувалися.

Даньчак
Даньчак

Про ситуацію у Тернополі станом на 58-й день карантину розповів начальник міського відділу охорони здоров’я і медичного забезпечення Василь Даньчак.

– Серед жителів Тернополя наразі є 71 активний випадок COVID-19, причому 19 пацієнтів уже вилікувалися, – каже він. – Четверо людей зараз перебувають на амбулаторному лікуванні. Серед них – троє дітей.

Окрім того, за словами пана Даньчака, 17 хворих знаходяться на стаціонарному лікуванні: 12 пацієнтів – у лікарні швидкої допомоги, 5 осіб (троє діток і дві мами) – у міській дитячій лікарні. Окрім того, 11 осіб перебувають із підозрою на COVID-19. 

– На обсервації у Тернопільській міській лікарні №3 зараз маємо 3-х людей, а на самоізоляції вдома – 495 пацієнтів, – підсумував він. – Такі дані нам передали сімейні лікарі, із якими ці люди перебувають на постійному контакті. 

До речі, за підсумком цього тижня, медичні заклади отримали чимало оснащення і засобів захисту. Так, у Тернопільську міську дитячу лікарню передали 3 апарати ШВЛ і два дефібрилятори. Усе це придбали за рахунок міського бюджету. Засобами індивідуального захисту традиційно допомагали благодійники.

Фото з трансляції засідання Штабу на сторінці Сергія Надала у соціальній мережі «Фейсбук» 

Вибір читачів за тиждень

Відео