Тамара Коблик

Які овочі та фрукти стають кориснішими після заморозки

Найчастіше, заморожені овочі та фрукти дешевші, ніж свіжі, хоча не поступаються у користі

Свіжі сезонні продукти містять масу цінних поживних речовин, але іноді вживати фрукти, овочі набагато корисніше після заморозки. Ще один плюс вживання заморожених продуктів – це ціна. Найчастіше, вони дешевші, ніж свіжі, хоча не поступаються у користі. Проєкт EastFruit розібрався, які продукти краще вживати після заморозки й чому.

1. Шпинат

Шпинат відомий багатьом прихильникам здорового способу життя завдяки низькій калорійності (100 г листя містять всього 23 ккал) і високому вмісту клітковини. Усього 100 г цього корисного овоча покривають половину добової норми вітаміну А і вітаміну B9, понад 30% добової норми вітаміну С, а також три добові норми вітаміну K.

Вміст поживних речовин у ньому після заморозки практично не втрачається, а кількість вітамінів С і А, а також групи В може бути навіть вищою. Річ у тім, що він втрачає понад 70% вітамінів уже через тиждень у холодильнику. Заморожування дає змогу зберегти поживні речовини надовго і трохи згладжує характерну гіркоту листя.

2. Горошок

У цих бобових продуктах багато корисного рослинного білка і мало шкідливих жирів, а також швидких легкозасвоюваних цукрів. Крім того, в них багато клітковини, вітамінів групи В і мікроелементів. Так, у 100 г стручкової квасолі міститься майже 10% добової норми марганцю (0,2 мг) і приблизно третина рекомендованої добової норми вітаміну К (43 мкг).

Заморожені горошок і стручкова квасоля містять у собі більше вітамінів А і К. У свіжому вигляді концентрація цих речовин починає знижуватися вже на 5-й день зберігання в холодильнику.

3. Броколі

Броколі – ще один чудовий постачальник вітамінів і клітковини. На 100 г “пухнастої” капусти припадає 100% денної норми вітаміну С, 80% денної норми вітаміну К1 і майже 20% денної норми вітаміну В9. Вона також містить дев’ять незамінних амінокислот і виступає в ролі гідного доповнення до інших продуктів у здоровому раціоні.

На повітрі вітамін C досить швидко руйнується, тому зберігати капусту в холодильнику довше п’яти днів не рекомендується. У замороженому вигляді вітамін С зберігається, а за вмістом бета-каротину, попередника вітаміну А, суцвіття з морозилки перевершують сирі майже вдвічі. Тому вважається, що броколі після заморозки більш поживно цінна, ніж свіжа.

4. Ягоди

Полуницю (суниця садова), малину, смородину, лохину, вишню та обліпиху заморожують на піку їхньої свіжості, тож вони точно мають бути в морозильнику. Заморожування дає змогу зберегти максимум корисних речовин, особливо вітаміну С, а також робить смак ягід солодшим, прибираючи неприємну кислинку.

Однак важливо звертати увагу на стан заморожених ягід: вони мають бути твердими, нерозчавленими. На упаковці не повинно бути кристалів льоду або снігу. Якщо вони є, найімовірніше, ягоди вже встигли щонайменше один раз відтанути, а отже, вміст корисних речовин у них буде нижчим.

Роль вітамінів і біологічно активних речовин рослинного походження у фруктах, овочах і зелені:

· вітамін С важливий для імунітету;

· вітамін А – для зору;

· вітамін К1 відповідає за нормальне згортання крові, за його нестачі зростає ризик кровотеч;

· вітаміни групи В підтримують бадьорість і активність, цілюще впливають на серцево-судинну і нервову систему;

· марганець бере участь у виробництві частини ферментів в організмі;

· біологічно активні речовини рослинного походження – антоціани, поліфеноли та інші – захищають від вільних радикалів, передчасного старіння і загибелі клітин.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео