Олеся Поліщук

Лісівники Тернопільщини розповіли, як перевірити легальність новорічної ялинки

410722-02 (2) (1)

Новорічні ялинки, які виростили в лісогосподарських підприємствах Тернопільщини, маркуватимуть спеціальними уніфікованими засобами. Саме вони дозволять перевірити їхню легальність. 

За словами начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Олега Яремка, легальність ялинок можна визначити за самоклейними етикетками та пластмасовими бирками-стяжками.

– Ці засоби розриваються при спробі їх зняти. Це не дозволяє їхнього повторного використання. На кожному з них є індивідуальний номер та відповідний йому штрих-код, який вносять у Систему електронного обліку деревини, – розповів Олег Яремко. – Також сюди додають інформацію про постачальника, його підпорядкованість і форму власності. 

chip-98 (1)
chip-98 (1)

Перевірити походження ялинки можна, ввівши номер із уніфікованого засобу, який прикріплений до ялинки, на сайті. Якщо інформація на сайті відсутня, це може свідчити про сумнівне походження новорічної красуні.

Також для перевірки легальності ялинок до свята державне підприємство «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр» розробило програмне забезпечення для Android. Його можна безкоштовно встановити з Google Play Market. Тут вводити потрібно лише цифровий номер, без зазначення серії.

– Цього року ми плануємо реалізувати 7 тисяч 600 спеціально вирощених до нового року ялин. У 2019 році продали 10 тисяч 500 деревець, – каже Олег Яремко. – Ціна за один погонний метр не змінюється вже три роки поспіль і становить 70 гривень. Минулого року ми реалізували також 200 ялинок у горщиках, тепер до продажу готові 500.

Нагадаємо, за нелегально придбані або збуті новорічні ялинки законом передбачені штрафні санкції.

Про факти зловживання або виявленні порушення лісівники області просять повідомляти на гарячу лінію управління + 38(098) 81-00-958.

Фото з сайту ТОУЛМГ

Вибір читачів за тиждень

Відео