Орест Сарматський

Львівських свиней годують пивною макухою та вмикають їм класичну музику (Агро-новини)

l16

На фермі у Львівській області вирощують “пивних свиней”. Львівський ресторан-пивоварня придумав цікаве економічне рішення – відходи від виготовлення пива повертаються на кухню закладу через рік у вигляді стейків, пише “Агро-Центр”.

Все, чим харчуються свині на незвичній фермі – це макуха від пива. Фермери кажуть, що такий підхід надає м’ясу особливий м’який смак. Крім цього, на фермі є ще декілька особливостей:

“У нас тут певні правила. Наприклад, працівники ферми не повинні голосно кричати, лаятися або палити біля свиней. Це все під забороною”, – розповідають на фермі.

Свині весь час проводять на свіжому повітрі: у них є пасовища. Такий рухливий спосіб життя збільшує кількість м’яса, а не жиру.

1603
1603

Особливість львівської свинини ще й у тому, що вона не містить ні грама хімії. Свині не хворіють, тому що немає чужих людей і вільного доступу до ферми і жорстко підтримуються санітарні норми.

Місцевим свинкам навіть ставлять класичну музику – кажуть, тварини на неї добре реагують.

За матеріалами hyser.com.ua

Китайці вивели поросят з генами мишей

Фахівці Китайської академії наук в Пекіні повідомили про появу перших поросят з генами мишей, отриманих методом генного редагування CRISPR-Cas9. Вони відрізняються від своїх нормальних побратимів зниженим вмістом жиру, пише “Агро-Центр”.

Вчені реорганізували гени поросят, щоб допомогти їм посилити процес спалювання жиру. У природі свині позбавлені гена UPC1, який є у інших ссавців і який допомагає їм регулювати температуру тіла. За допомогою технології CRISPR пекінські фахівці взяли ген UPC1 у мишей і помістили його в свинячі ембріони, які потім імплантували тринадцяти свиноматкам. Троє з них завагітніли і народили 12 поросят.

Одного разу ця технологія дасть виробникам тваринницької продукції можливість заощадити мільйони доларів в процесі виробництва свинини. В сучасних умовах фермери змушені витрачати ці гроші на опалення і відгодівлю свиней, щоб вони не мерзли взимку. Якщо вивести тварин, які могли б ефективніше контролювати температуру тіла, можна буде знизити частину витрат.

Яке м’ясо таких поросят на смак, поки невідомо (хоча вчені спеціально відібрали породу, яка славиться якістю свого м’яса), але, за словами дослідників, воно буде більш пісним, оскільки жировий прошарок народжених поросят на 24% менше, ніж у звичайних свиней.

1601
1601

З точки зору генетики це значне наукове досягнення. Але чи будуть споживачі готові їсти м’ясо генетично модифікованих свиней, залишається під питанням. Як в Китаї, так і в США і Європі громадська думка налаштована скептично по відношенню до генетично модифікованих продуктів.

За матеріалами hightech

Фермери лазерами відлякують птахів

В США фермери знайшли вирішення проблем з птахами, які завдають збитки їх врожаю. Так, в штаті Орегон вже починають встановлювати лазери, які дозволяють зекономити мільйони доларів за рік, пише “Агро-Центр”.

1602
1602

Одним з перших новітні технології почав використовувати Джастін Медурі – він вирощує чорниці на своїй фермі. Через птахів, які знищують врожай, він щорічно втрачав чверть врожаю, що становить близько 100 тисяч доларів США. В штаті Орегон чимало фермерів, які вирощують чорниці, тому за приблизними оцінками регіон втрачає близько 11 мільйонів доларів на рік через птахів.

Вибір читачів за тиждень

Відео