Орест Сарматський

Варто скористатися німецьким досвідом розвитку сільських територій (Агро-новини)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Задля вивчення міжнародного досвіду щодо розвитку сільських місцевостей та ведення агробізнесу відбулася конференція «Сприяння розвитку сільських територій — досвід Німеччини та пропозиції для України» за участі заступника міністра аграрної політики та продовольства України з питань підтримки фермерства та розвитку сільських територій Віктора Шеремети.

Захід пройшов у рамках виставки «Агрокомплекс 2017» (м. Київ). Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

«В Україні на сьогодні є всі необхідні умови для розбудови сільських територій та розвитку підприємництва на селі — створено правову базу, діють програми державної підтримки аграріїв, будуються сільськогосподарські кооперативи. Але з метою удосконалення стимулюючих механізмів розвитку у частині сільських територій ми постійно цікавимося успішним міжнародним досвідом, зокрема, сьогодні з цього питання ми вивчаємо досвід Німеччини», — зазначив Віктор Шеремета.

Також Віктор Шеремета відзначив, що в Україні здійснюється інформаційно-консультаційний супровід сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів (ОСГ). Для їх підтримки з місцевих бюджетів виділяються кошти та залучаються фінансові ресурси міжнародної технічної допомоги.

«Для підвищення ефективності діяльності ОСГ, просування продукції на ринок, підвищення зайнятості через розвиток трудомістких галузей сільського господарства необхідно трансформувати їх у сімейні фермерські господарства та залучити їх до сільськогосподарської кооперації», — додав заступник міністра.

а01
а01

У ході зустрічі колеги з німецької сторони проінформували про німецьку політику розвитку сільських місцевостей та поділилися практичним досвідом з розвитку фермерських господарств і сільськогосподарської кооперації.

Ознаки рейдерства містить третина всіх звернень до штабів 

На адресу штабів по всій Україні надійшло близько 300 звернень стосовно нібито рейдерських захоплень. З них тільки близько третини містили ознаки рейдерства. В інших фіксувалися якісь порушення, конфліктні ситуації, спір між сусідами тощо, зазначила заступник міністра юстиції України з питань державної реєстрації Олена Сукманова. Про це повідомляє Укрінформ.

Робота антирейдерських штабів засвідчила, що найчастіше проблеми аграрного рейдерства стосуються центральної частини України.

«Хотіла звернути увагу на досить важливу річ: внаслідок роботи антирейдерських штабів ми побачили, що не у всіх регіонах є проблеми агрорейдерства. Наприклад, західні та східні області взагалі не мають такої проблеми. Найбільше скупчення сільськогосподарських земель тільки в центральній частині України. Там дійсно маємо проблеми», — сказала Олена Сукманова. 

За її словами, антирейдерські штаби стали унікальним майданчиком.

«Не державним органом, а дійсно майданчиком, де спілкуються всі представники державних органів, які навіть теоретично мають чи можуть взяти участь у вирішенні подібних питань. Це і юстиція, і МВС, і Держгеокадастр, і прокуратура. До того ж, штаби створені на базі облдержадміністрації. Усі ці перераховані органи беруть участь у засіданні штабів. І коли на засідання з проблемою приходить фермер чи селянин, МВС, Держгеокадастр чи юстиція не можуть переадресувати вирішення питання комусь іншому, бо ж всі разом беруть участь у засіданні штабу, а значить — спільно вирішують проблем», — заявила заступник міністра.

а02
а02

За її словами, найпроблемнішими областями є Кіровоградська, Миколаївська, Херсонська, Дніпропетровська і Житомирська області.

«Але навіть у тих регіонах, де немає таких гострих питань, ми проводимо дуже корисну і важливу роботу. Наприклад, створили пересувні мобільні групи, які їздять по всій Україні, по всіх селах, по всіх районних центрах, і консультують людей. Цікаво, що зазвичай люди взагалі не звертаються з питаннями рейдерства. Приходять з дуже побутовими питаннями: як оформити земельну ділянку, спадщину, як отримати субсидію, одружитися чи розлучитися і тому подібне», — розповіла вона. 

Тваринництво, ягідництво та садівництво — аграрії Рівненщини визначилися з тенденціями

Аграрії Рівненської області роблять ставки на розвиток тваринництва, ягідництва та садівництва. Про це розповів заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко, повідомила прес-служба Рівненської ОДА.

Під урожай цього року аграрії відвели 563 тис. га, що на 19 тис. більше ніж торік.

«Нам вдалося переламати багаторічну тенденцію, коли поля довго не оброблялися. Нині невикористаними залишаються близько 40 тис. га, які знаходяться в основному у зоні Полісся. Якщо порівняти, то чотири роки тому не використовувалось близько 80 тис. га ріллі», — розповів Ігор Тимошенко.

Стабільно розвивається тваринницька галузь. Так, з початку року збільшилося виробництво м’яса, молока та яєць. На думку посадовця, таких результатів вдалося досягти завдяки залученню у розвиток тваринництва державних коштів.

«Торік сільгоспвиробники використали 9,4 млн грн на розвиток галузі. Крім того, аграрії отримали майже 8 мільйонів гривень для компенсації відсотків за залученими кредитами», — розповів заступник голови ОДА.

Водночас на Рівненщині набирає темпів розвиток ягідництва та садівництва. На сьогодні дрібні товаровиробники чотирьох районів активно садять ягідники, малину, смородину. Гарним прикладом сприяння розвитку ягідництва є Острозький район, де діє відповідна районна програма та виділено 50 тис. грн для часткової компенсації посадки ягідників.

а03
а03

Ігор Тимошенко наголосив, що важливим завданням керівників районів та міст — максимальне сприяння місцевим виробникам, залучення інвестора для розвитку аграрного сектора, ефективне використання сільгоспугідь.

Вибір читачів за тиждень

Відео