Людмила Островська побувала у відомому селі, де мріяли збудувати метро

Screenshot_8

Залишатися самостійними і  розвивати села так,  як  цього хотілося б громаді. Ця думка звучить лейтмотивом  при розмовах з  успішними громадами, до яких за досвідом їдуть зі всієї України. На Полтавщині є чудовий досвід  і напрацювання єдиного в Україні Кластеру зеленого туризму «П’ять перлин Дніпра». Учасниками його стали чотири ОТГ (Піщанська, Недогарська, Омельницька, Пришибська та одна необ’єднана громада – Білецьківська). Тут  зрозуміли, що зелений туризм сприяє стабільному динамічному збільшенню надходжень до бюджету, дає додаткові робочі місця. І саме завдяки йому відроджується село, розвиваються інші сфери (транспорт, зв’язок, будівництво тощо). Про одну з громад, які знайшли себе  в туристичній галузі краю і піде мова.

В  Омельницькій ОТГ  нас зустріла перша заступниця  голови  об’єднаної громади Світлана Неіленко, яка свого часу розповіла не для ефіру про свою мрію – збудувати метро і запустити швидкісні монорейкові поїзди, щоб зв’язати село зі світом… Ідея просочилася в ЗМІ і її так обговорювали, що  авторка  встигла злякатися,  що втратить роботу. То ж поки що Омельник має зв’язки зі всією Україною і світом через проведення етнофестивалів і написання  міжнародних проектів, які втілюються добробутом селян, пишуть на сайті ПроТе.

Історія  Омельницької  ОТГ розпочалася у 2015 році, коли до місцевої сільради приєдналося 20 населених пунктів. Тепер у громаді проживає  майже п’ять з половиною тисяч  мешканців. На території громади працюють 3 дошкільних навчальних заклади, які нині відвідують 342 учні. А також 3 загальноосвітніх навчальних заклади, де навчають 568 учнів. Тому, одним з пріоритетів став розвиток та удосконалення освітніх закладів громади. Давнє і незрадливе: буде школа – буде село.

Серед новацій, які запроваджують в ОТГ — створення повноцінного інклюзивно-ресурсного центру. Він працює на базі Демидівського ДНЗ. Цей ІРЦ відвідуватимуть 30 дітей з особливими освітніми потребами від 2 до 18 років. 17 із них — діти з ОТГ, решта — з інших громад. Тут є темна й світла сенсорні кімнати. ІРЦ також розширюватимуть: будуть кабінети психолога, логопеда і кабінет лікувальної фізкультури.

Омельницька ОТГ є активним учасником різних конкурсів проектів, що проводяться в країні. Конкурсний проект GIZ щодо створення та функціонування центрів надання адміністративних послуг на територіях громад став для об’єднаної громади ще однією можливістю рухатись уперед.

Тепер тут діє ЦНАП,  в якому надають понад 150 послуг, де можна  без черг та зайвих бюрократичних процедур отримати потрібну довідку. Тут  працюють реєстратор із міграційної служби, кур’єр «військового столу». В перспективі планують залучити працівника Пенсійного фонду та архітектора.

А при виконкомі Омельницької сільської ради почали функціонувати відділ соціального захисту населення, відділ культури та туризму, відділ освіти, а отже, й додалося нових робочих місць.

pdr
pdr

Світлана Неіленко розповіла ще про родзинки  розумного розвитку того, що дала селу історія, природа.  Поблизу Омельника академік Володимир Іванович Вернадський вивчав геологію, археологію та ґрунти. Ім’я видатного вченого тут дуже шанують: на базі школи   відбувалися міжнародні екологічні конференції ім. Вернадського, діти писали наукові роботи, в школі є куточок  великого науковця і філософа. Зараз  учні та педагоги втілюють  в життя проект зі створення екологічного ландшафтного парку академіка, діє пришкільний табір «Еколог».

Ентузіасти  розробили екологічну стежину вченого. Уже придумали і  легенду, щодо поведінки з  купюрою тисячі, де зображений портрет науковця.  Але щоб дізнатися про неї, треба пройтися тією стежкою. Громада, як переможець   урядового  конкурсу проектів «Малі міста — великі враження», одержала  можливість  провести  масштабне мистецьке дійство – всеукраїнський фестиваль «Чарівна симфонія козацтва», присвячений   видатному композитору Петру Іллічу Чайковському. Тут «розшифрували» його родове коріння. Адже прадід Петра Ілліча був сотником Омельницької сотні Миргородського козацького полку Федором Чайкою. А син Федора Петро, тобто дід композитора, жив неподалік, у теперішньому Глобинському районі й, роблячи кар’єру в тодішній Російській імперії, «модернізував» своє прізвище, став Чайковським. Саме він отримав посаду городничого у В’ятській губернії, де пізніше його син Ілля стане батьком Петра, про якого дізнається весь світ. Нагадати про все це і  якомога гучніше ініціативним мешканцям Омельницької громади допоміг згаданий урядовий конкурс.

Фахівці ОТГ за сприяння колег з управління культури і туризму ОДА та обласного Центру розвитку місцевого самоврядування написали відповідний проект. На його реалізацію з державного бюджету «капнуло» 700 тисяч гривень. Ще 300 тисяч гривень доточили з бюджету громади. Чимало знадобилося й організаційних та інших зусиль. Досить згадати, що велетенський майданчик просто неба, на якому розгорталося головне дійство, зайняв 33 гектари! Відбувається тут уже традиційно і фестиваль «Омельницьке розмаїття».  А ще тут є чарівні місця, якими обов’язково зацікавляться  любителі подорожей рідним краєм та Україною.До туристичного маршруту   входять такі цікавинки як Галаганівський ставок, пам’ятний знак В. Вернадському, Художня портретна галерея імені академіка В. І. Вернадського;  Омельницька ЗОШ I-III ступенів (тут відбувалися Міжнародні екологічні конференції імені Вернадського).

Тут є  Музей хліба, в якому  експонати зберігають у чистому вигляді 4 роки, є навіть презентований хліб для космонавтів від музею космонавтики. Заслуговує на увагу  Зразковий історико-етнографічний музей, який розпочинався із шкільної світлиці і переріс у солідний, багатий заклад.  В туристичному маршруті – пам’ятний знак Голодомору, дубовий гай Гната Галагана, свердловина гідрологічна, геологічна пам’ятка природи Головкові та Ламанські кручі.

Село Омельник  за соціальним проектом  “Сільський Ревізор” стало одним  з найкращих сіл Кременчуцького району, Полтавщини і України, одержавши звання – «Село року 2019»,  і в подарунок – 110 тисяч гривень. Оскільки на території ОТГ нема викопних багатств і вона серед дотаційних, то гроші є  у що втілювати. А щодо мрій, то вони мають здатність здійснюватися, а ще й  у такій завзятій команді ентузіастів  Омельницької ОТГ.

Людмила ОСТРОВСЬКА

Матеріал з’явився завдяки прес-туру в межах проекту Харківського прес-клубу Media Hub Kharkiv за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Вибір читачів за тиждень

Відео