Віра Олександрович

Майте на увазі: великою компанією у таксі в Тернополі ви вже не сядете

Штаб1

Водіям таксі у Тернополі від сьогодні, 26 березня, заборонили брати більш як трьох пасажирів одночасно та їздити без масок індивідуального захисту. Окрім того, учнів старших класів після канікул відправлять на дистанційне навчання.

Такими є головні рішення, ухвалені під час засідання міського оперативного Штабу з подолання надзвичайної ситуації. Особливо наполягали на вказаних змінах медики. 

Штаб2
Штаб2

Нагадаємо, нові посилені карантинні обмеження, за ініціативи міського голови Сергія Надала, почали діяти із 19 і 22 березня. Такий крок місцевої влади – як кажуть, на випередження – схвалила головна санітарна лікарка Тернопільщини Оксана Чайчук.

– Станом на 26 березня прослідковується значна динаміка росту, а показник захворюваності в області складає 51,5%, – каже вона. – Упродовж березня в області фіксували пікові дні. Так, 16 березня зафіксували найбільше нових хворих на COVID-19 – 690, а найбільша кількість летальних випадків наступного дня склала 14. Причому серед осіб, які тепер хворіють, є люди молодого віку і без супутніх захворювань.

У групі ризику, за її словами, досі залишаються медики. Окрім того, виділилася окрема група ризику – освітяни, адже захворюваність серед дітей також суттєво зросла. Через це Оксана Чайчук закликала не скасовувати у Тернополі введені протиепідемічні заходи. Про контроль на ситуацією у режимі відеоконференції прозвітував начальник Тернопільського відділу поліції Сергій Осадця.

Осадця
Осадця

– Як і було обумовлено, контроль ми посилили, – каже він. – Наприклад, 4 нічних заклади, так звані дискотеки, - дійсно не працюють. Наші співробітники щодня із перевірками обходять близько 40 закладів. За вказаний період зафіксували 6 фактів грубого порушення правил карантину підприємцями. До того ж, склали 120 постанов на фізичних осіб, які перебували у громадських місцях без маски.

Правоохоронець висловив побажання змінити режим роботи закладів громадського харчування, щоб вони зачинялися о 22:00. У Штабі цю пропозицію підтримали, аби унеможливити проведення розважальних і урочистих заходів із великою кількістю запрошених.

– Ми бачимо, що кількість захворілих останніми днями тримається одного рівня, вище не росте, – розповідає міський голова Сергій Надал. – Цю ситуацію нам треба втримати ще бодай тиждень. 

Шевчук
Шевчук

Начальник обласного управління патрульної поліції Богдан Шевчук також похвалився успіхами підлеглих. Виявляється, за тиждень склали протоколи на 8-х перевізників, які брали «стоячих» пасажирів. Окрім того, за його словами, було аж 45 адміністративних матеріалів на громадян без масок.

– Щодо пропозицій, то ми би порадили обмежити кількість пасажирів у легківках-таксі, – каже начальник Управління патрульної поліції в Тернопільській області. – Щоб водій не брав більш як 3-х пасажирів. Окрім того, вони всі мають бути у масках. І варто усім нагадати про періодичну дезінфекцію транспортних засобів.

Вітрук
Вітрук

Що цікаво, цю пропозицію підтримали всі присутні. А начальник управління транспорту Олег Вітрук, у свою чергу, похвалився, що зміни, внесені у перевезення пільговиків, дозволили зняти проблему скупчень на зупинках. Тож тепер проблеми добратися на роботу вранці у Тернополі немає. Втім, це могло змінитися із завершенням канікул. Тому у місті поки що звичний навчальний процес матимуть лише учні молодших класів.

– Ми за цей тиждень помітили позитивну тенденцію: стали менше хворіти на коронавірус і сезонні захворювання і учні, і педагоги, – уточнює начальниця міського управління освіти і науки Ольга Похиляк. – Проте, за даними опитування батьків, ми вирішили учнів 5-11 класів цього тижня залишити на дистанційному навчанні. Також, на прохання керівників училищ, вони працюватимуть за тим же принципом.

Похиляк
Похиляк

До речі, дошкільні заклади продовжать працювати у звичному режимі. Наразі у Тернополі закриті лише 8 окремих груп у деяких садочках. Як правило, там захворіли вихователі. Інфікованих COVID-19 дітей – одиниці.

Фото з трансляції засідання Штабу на сторінці Сергія Надала у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео