Ростислав Фук

Майстриня з Тернопільщини виготовляє з соломи різдвяних «павуків»

Різдвяний «павук» має бути у кожній хаті, переконана чортківська умілиця

У грудні в Тернополі відбулася обласна виставка-конкурс «Замість ялинки – зимовий букет». У номінації «Дідух – різдвяний дух», напрям «Павук», третє місце зайняла робота учнів Чортківської школи №6 Романа Осадчука та Валентини Бідулько «Захисти, павуче, всю нашу родину й славну Україну». Цей різдвяний атрибут школярі виготовили під керівництвом учительки Ірини Стецик, пише Сільський Господар.

Ірина за фахом викладачка фізики та англійської мови. Однак її завжди тягнуло до творчості. Найбільше їй подобається працювати з гіпсом. Із цього матеріалу жінка виготовляє панно, статуетки та ключниці. З ізолону вона любить творити квіти. Кілька років тому на прохання знайомих спробувала зробити з них різдвяного «павука».

Радше «павучка», бо він був невеличкий за розміром, – пригадує Ірина. – Пізніше разом із учнями ми плели «павуків» для участі в конкурсі «Замість ялинки – зимовий букет», який кожного року в грудні відбувається в Чорткові. Цьогоріч наша соломֹ’яна прикраса виборола перше місце.

Ірина вирішила виготовляти обереги для себе і своїх рідних. Ззовні солом’яний виріб нагадує павука з багатьма ніжками.

За однією з легенд, маленький павучок врятував святу родину від Ірода. Коли Марія втікала з сином і заховалася у печері, павучок швиденько заснував вхід до неї. Переслідувачі, побачивши павутиння, подумали, що тут давно нікого не було, і поїхали далі.

В іншій легенді йдеться про павука, який виткав і подарував новонародженому Ісусові сорочку, – каже майстриня. – Донині люди у селах, знайшовши павука, не вбивають його, а разом з павутиною згрібають і виносять надвір.

За словами Ірини Стецик, для того, щоби виготовити різдвяних «павуків», знадобляться лише солома, нитки і фантазія.

Для цих прикрас найкраще підходить пшенична солома, – розповідає Ірина. – Її я заготовляю напередодні жнив. Потім добре висушую і нарізаю на трубочки. У цьому мені допомагають діти – Аліна, Денис і Данило. Соломинки нанизую на нитки і складаю у геометричні фігури – ромби, квадрати, трикутники. Потім з’єдную їх один з одним. За бажанням різдвяні «павуки» прикрашаю китицями, бісером, солом’яними сонечками і зірочками.

Різдвяний «павук» має бути у кожній хаті, переконана чортківська умілиця. Адже це не просто солом’яна прикраса, а оберіг і символ родоводу.

Читайте також: У Тернополі створюють різдвяні дідухи для захисників

Авторка: Марія Безкоровайна

Фото: Сільський Господар

Вибір читачів за тиждень

Відео