Олена Чепіль

«Зайнялася рукоділлям, відколи стала мамою»: тернополянка створює розкішні прикраси з бісеру

Чим би ми не займалися, варто робити це з натхненням та любов’ю до цієї справи, вважає майстриня Неля Чухрай

Неля Чухрай вже понад 10 років створює надзвичайно красиві прикраси з бісеру та інші вироби ручної роботи.

Майстриня розповіла Терену про те, як з’явилося її захоплення та процес створення прикрас.

- Розкажіть, будь ласка, скільки часу вже займаєтесь створенням прикрас?

- Я навчалась у Тернополі. Тут здобувала і вищу освіту, яка не пов’язана із моєю теперішньою діяльністю. Рукоділлям займаюсь більше 10 років, відколи стала мамою.

- Чи знали, що будете займатися цією справою?

- Ні. Я не знала, що працюватиму у цьому напрямку. Навпаки, любила працювати з документами і думала, що офісна робота – це моє на всі 100%. Проте життя внесло свої корективи, і я відкрила у собі нові грані. Трішки шила, вишивала, вязала й займалась тим, чого навчили мама і бабуся. Але щоб от так серйозно перетворити це заняття на заробіток, не думала взагалі.

- З чого розпочинали та як навчилися виготовляти такі вироби?

- Починала із в'язання гачком. На той момент моїй дитині було трішки більше року. Я тоді була активною слінгомамою. Для мене було важливо створити прикрасу, яка не тільки б служила окрасою, а й була б екологічною для дитини. У колі таких же матусь я навчилася створювати слінгонамиста – оздоби з дерев’яних намистин, які обвязувались кольоровими нитками.

Навчалася через уроки в інтернеті, допомагали також досвідчені майстрині. Згодом, почала освоювати різні техніки рукоділля: вишивку стрічками, валяння вовною, роботу з сутажними шнурами, збирання прикрас за допомогою металевої фурнітури і т.д. Спроби попрацювати з бісером не увінчались успіхом, тому я відклала цю справу. А повернулась до неї лише через кілька років. Тоді все вийшло. Спочатку створювала браслети, сережки, а згодом перейшла на серйозніші вироби – ґердани, намиста, силянки.

- Розкажіть про сам процес створення, наприклад, ґердана.

- Перед початком створення ґердану я обираю схему. Потім підбираю кольори бісеру. Після цього приступаю до роботи. Люблю працювати, коли нікого немає вдома і ввімкнене радіо з легкою музикою, що налаштовує мене на потрібну хвилю.

- Скільки це займає часу?

- Це залежить від кожного окремого виробу: ґердан із симетричними боковинами – до 5 днів, з несиметричними (як ґердани-картини) – до 8 днів. Інколи на тривалість процесу теж впливають кількість кольорів у виробі.

- Що любите створювати найбільше: ґердани, сережки, комплекти, браслети?

- Не відзначаю окремо якусь прикрасу, адже вони не схожі одна на одну. Кожна робота цікава по-своєму.

- Чи великий зараз попит саме на ґердани? Переважно замовляють собі чи в подарунок?

- По-різному. Деякі жінки замовляють прикраси собі, бо побачили їх в інтернеті чи на комусь. А деякі – на подарунок мамі, сестрі, подрузі чи колезі по роботі.

- Ви проводили виставки своїх робіт?

- Так. Виставки проводились і в нашому місті, і за межами. Остання була присвячена весні та мала назву «Пробудження». На ній було представлено кутові ґердани із зображенням різноманітних квітів.

Чи буде наступна виставка і коли, поки важко сказати. На цей момент я удосконалюю свою майстерність та працюю над виробами з бісеру у новій техніці.

- Розкажіть, будь ласка, про історію одного із ґерданів.

- Знайомство з автентичними виробами змусило мене більше зануритись в історію цих робіт, їх символіку та колористику.

У вересні минулого року мною було створено силянку «Водограй». На чорному фоні розміщені геометричні візерунки. І ось що вони означають: ромби різного вигляду та розміру - один з найсильніших оберегів. Цей символ наповнює душу і тіло гармонією. Точка в середині ромба - символ засіяного поля. Вона підсилює здоров'я своєї господині. Згідно кольористики, чорний – символ Землі; синій – символ Води, жіночого начала; жовтий – символ Сонця, радості та відкритості; блакитний – символізує духовний спектр, спокійне життя та затишок.

- Що вас надихає на створення прикрас?

- Все, що мене оточує: природа, музика, книги з етноприкрасами, старі фото, фільми. У соцмережах я й хештег відповідний створила #менеоточуєкраса. Тому що так і є: куди не глянь, завжди віднайдеться те, що надихає, наповнює і дає відчуття щастя.

- Що порадите людям, які тільки-но починають займатись виробами з бісеру?

- Робіть це далі. Але як тільки відчуєте, що не ваше, рекомендую переключитись на щось інше. Після першого знайомства з бісером мені знадобилося кілька років, щоб приступити до роботи знову. Тому не очікуйте швидкого результату. Він може бути одразу, а може й не бути взагалі. Чим би ми не займалися, варто робити це з натхненням та любов’ю до цієї справи. В іншому випадку постраждає і майстер, і людина, для якої було створено цей виріб. Це все відчувається.

Щиро бажаю, щоб мистецтво, яким ви займаєтесь, приносило вам велику насолоду та надихало на створення нових шедеврів!

Фото надані співрозмовницею

Вибір читачів за тиждень

Відео