Медобори - в топ-5 кращих заповідників України (фото)

56602095

З приходом справжнього тепла природа швидко вибухне всіма своїми барвами. Не пропустіть цей чарівний час – подорожуйте разом з весною.

«Комсомольська правда» склала рейтинг місць, які дозволять вам сповна насолодитися цим часом року, отримати заряд здоров'я і незабутніх вражень. В топ-5 чудових місць, куди потрібно їхати насолоджуватися рідною природою, потрапила і Тернопільщина.

ГОРГАНИ: ДУХИ КАРПАТ

На території Українських Карпат в південно-західній частині Івано-Франківської області біля підніжжя гори Довбушанка розкинулися більше 5 гектарів, вкритої зеленню і мальовничим камінням, території. Головні господині тут смерека і реліктова європейська кедрова сосна, для збереження якої і був створений заповідник. Сюди приїжджають ті, хто любить гори і чисті гірські річки. Саме тут беруть свій початок п'ять кришталевих потоків.

Територія Горган надзвичайно багата флорою і фауною. Тут можна зустріти 20 видів зникаючих рослин і 20 видів червонокнижних тварин. З найцікавіших – карпатський і альпійський тритони, плямиста саламандра, Нориця сніжна. Живуть і хижаки – це лісовий кіт і рись.

13731792_1033610033401105_4916269887524091014_o
13731792_1033610033401105_4916269887524091014_o

Бродити заповідником легко навіть в найжаркіший день, так як тут завжди прохолодно. Місця не просто красиві, але і трохи містичні, тому старожили з навколишніх поселень не радять новачкам підніматися високо в гори. Кажуть, що там живуть стародавні духи Карпат: мавки, Перелісник, лісовики, лісові баби, нічниці і навіть може з'явитися Вій.

ДОЛИНА НАРЦИСІВ: травневе ЧУДО

Це чудо відбувається тільки в травні. Краса незвичайна – море зеленої трави, всіяне морем білих квітів.

f_vtryaniy-den-klod-mone_shuplyak_oleg_1344339383
f_vtryaniy-den-klod-mone_shuplyak_oleg_1344339383

Знаменита Долина нарцисів знаходиться в урочищі Кіреші, поблизу закарпатського міста Хуст. Це найбільший в світі масив природних заростей нарциса вузьколистого, який занесений до Червоної книги. У заповіднику працює еколого-освітній центр «Музей нарциса».

Щорічно прекрасну долину відвідують понад 10 тисяч туристів. У період цвітіння (з 1 до 25 травня) територія відкрита для відвідування щодня з 8.00 до 21.00 без вихідних. Єдина вимога: пересуватися тільки по екологічних стежках і не рвати квіти. Можна замовити екскурсію у фахівця.

МЕДОБОРИ: ГОРИ І ДОЛИНИ

На сході Тернопільської області на території Гусятинського, Підволочиського і Кременецького районів розташований дивовижний за своїм багатством природний парк «Медобори». На площі в десять з половиною гектарів ви можете прогулятись квітучими долинами, заглибитися в прохолодні гаї, піднятися на скелясті гори, побачити печеру «Перлина», язичницькі городища, випити з мінеральних джерел і помилуватися унікальними карстовими озерцями, які не замерзають навіть взимку.

Медоноси, що дали заповіднику назву, роблять повітря солодкуватим і дуже ароматним. На території парку ростуть понад 800 видів рослин, 29 з яких занесені в Червону книгу. Тут зустрічаються олені, козулі, дикі кабани, лисиці, куниці, борсуки і лосі.

f_genalnst--glupota_shuplyak_oleg_1328282688
f_genalnst--glupota_shuplyak_oleg_1328282688

Якщо обходити заповідник самому, можна легко заблукати. Тому важливо знати, що на території функціонують екологічні стежки «Гостра скеля», «Пуща відлюдника», «Богит», а у філії «Кременецькі гори» - «Гора Бона», «Гора Божа», «Дівочі скелі» (до 2010 року).

Адміністрація парку розташована в селищі міського типу Гримайлів, там можна замовити досвідченого екскурсовода або звернутися у турбюро.

АСКАНІЯ-НОВА: п'янкий СТЕП

Ви бачили, як цвітуть ефемероїди? В таких розмаїтті і кількості – ні, якщо в травні не приїжджали в Асканію-Нову. Тільки тут удавано нескінченний степ покривається строкатим килимом з червоних тюльпанів, блакитних і фіолетових ірисів, жовтими голівками гусячої цибулі, а трава такого соковитого зеленого кольору, що просто очей не відірвати. Заповідник в Херсонській області – це єдине місце в Європі, де типчаково-ковиловий степ ніколи не знав впливу людини. Якщо пощастить (а повинно пощастити обов'язково!), ви побачите в дикій природі лам, антилоп, буйволів, бізонів, зебр, безліч дрібних звірків і прекрасних птахів.

peyzaj-v-talyskomu-stil_shuplyak_oleg_1349876535
peyzaj-v-talyskomu-stil_shuplyak_oleg_1349876535

А коли втомитеся від сонця і п'янких запахів степу, до ваших послуг прохолода величезного ботанічного саду з озерами і ставками. І обов'язково відвідайте зоопарк, де в просторих вольєрах зібрані звірі і птахи з усього світу – їх тут тисяча видів.

Заповідник відкритий для відвідувачів з 15 квітня до 10 листопада з 8.00 до 17.00. Можна замовити пішу екскурсію екологічними стежками, поїздку на мікроавтобусі. А в загони Великого Чапельського поду, де міститься більше 800 голів копитних, можна поїхати навіть на кінному екіпажі.

КАМ'ЯНА МОГИЛА: Древні святині

У Запорізькій області – в двох кілометрах від селища Мирне поруч з річкою Молочною знаходиться дивовижне місце, яке за енергетикою порівнюють з Тибетом, Непалом і Єгиптом. Територія заповідника «Кам'яна могила» являє собою скельні виходи заввишки 50-70 м посеред степу, які утворилися 2 мільярди років тому після виверження вулкана. Заповідник оточений двома кільцями скіфських курганів.

f_Birds-of-a-feather_shuplyak_oleg_1350396481
f_Birds-of-a-feather_shuplyak_oleg_1350396481

Це місце, де людина ніколи не насмілювалася жити. Для багатьох стародавніх культур воно служило тільки святилищем. Нагромадження каменів містить безліч природних порожнин і гротів, які покриті тисячами петрогліфів, наскельних малюнків і символів, багато з яких не розгадані і до наших днів, як і не розвідані всі таємні ходи.

Найкращий час для відвідування історико-археологічного заповідника – це, звичайно ж, весна, коли немає спеки, повітря свіже, а степ навколо таємничих каменів дихає ароматами. Вхід на територію заповідника вільний, але можна замовити і екскурсії, які організовують різні турбюро.

Вибір читачів за тиждень

Відео