Віра Олександрович

Медиків дуже втішили показники 428-го дня карантину на Тернопільщині (фото)

Паничев2

Стійку тенденцію до благополуччя щодо ситуації із захворюваності на COVID-19 помітили медики на Тернопільщині. За їхніми даними, у нашому краї вже п’ятий тиждень поспіль спостерігається зниження всіх показників, пов’язаних із коронавірусом.

Озвучив таку втішну інформацію на засіданні міського оперативного Штабу із подолання надзвичайної ситуації сьогодні, 14 травня, лікар-епідеміолог Володимир Паничев.

Надал2
Надал2

Рівень середньодобової захворюваності в області виглядає так: цього тижня середній показник виявлених нових випадків COVID-19 за добу становить 146 випадків, попереднього тижня – 211, а три тижні тому – 271 випадок, – каже Володимир Паничев. – Якщо така позитивна тенденція збережеться, то, за прогнозами, уже наступного тижня середньодобова кількість хворих може бути нижче 100. 

Показники інцидентності у Тернополі, за його словами, за останні 14 днів впали із 400 випадків на 100 тис. населення до 273-х. Тож наразі у закладах охорони здоров’я завантаженість ліжок пацієнтами із COVID-19 не перевищує 23% і продовжує знижуватися. На доказ цього медик продемонстрував 2 графіки.

Графік1
Графік1

Графік2
Графік2

– Цього вдалося досягнути завдяки рішенням влади, а також вжитим протиепідемічним заходам, – наголошує лікар-епідеміолог. – Про покращення ситуації із захворюваністю на COVID-19 на Тернопільщині свідчать також інші показники. Зокрема, тижневий показник епідеміологічного порогу на грип і ГРВІ зараз на 28% нижчий від порогового значення. Крім того, коефіцієнт виявлення нових випадків інфікування COVID-19 за добу становить 12%. Нагадаю, він не повинен перевищувати 20%.

Втішила медика також кількість тестувань на COVID-19 на 100 тис. населення, а це – понад 775. Ще одним позитивом Володимир Паничев назвав рівень захворюваності на COVID-19 серед дітей. Зараз він становить 2,6%. Така ж позитивна тенденція спостерігається і серед працівників закладів освіти у Тернополі.

Даньчак
Даньчак

Цю інформацію підтвердив начальник міського відділу охорони здоров'я та медичного забезпечення Василь Даньчак.

– На 428-й день карантину у Тернопільській громаді спостерігається тенденція до зниження кількості хворих на COVID-19, – каже він. – Загалом від початку пандемії у нас виявили 19 186 лабораторно підтверджених випадків COVID-19. Всього за цей час зареєстрували 295 летальних випадків, 105 з них – у 2020 році.

Наразі на амбулаторному лікуванні перебувають 2 090 хворих із підтвердженим діагнозом COVID-19, на самоізоляції – 505 осіб. На стаціонарному лікуванні, за словами пана Даньчака,  – 83 пацієнти, причому 12 осіб – з інших районів області.

– Так, у Тернопільській міській лікарні швидкої допомоги лежать 32 пацієнти, 3 з них підключені до апарату ШВЛ, решта – на кисневій підтримці, – уточнює головний медик Тернополя. – У міській лікарні №2 - 30 пацієнтів, двоє із них підключені до апарату ШВЛ. У лікарні №3 – 19 пацієнтів. Жоден з них до апарату ШВЛ не підключений. У дитячій лікарні – 14 пацієнтів, троє із них – з підтвердженим діагнозом COVID-19, ще 11 – з підозрою. Тобто заповнення ліжок у лікарнях, де надають допомогу хворим на коронавірус, – на рівні 17%.

Окрім того, за словами пана Даньчака, у громаді активно триває вакцинальна кампанія проти гострої респіраторної хвороби COVID-19. Лише за попередню добу мобільні бригади та у пунктах щеплень вакцинували 336 осіб. Усього щеплення вже отримали 7 104 особи.

Фото з трансляції засідання Штабу на сторінці Сергія Надала у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео