Меморіальна дошка – «кіборгу» Максиму Ридзаничу (фото)

17760079_1398306530215854_8734877439583464195_n

У Бережанах відбулося відкриття меморіальної дошки загиблому учасникові війни з московськими найманцями на сході України, «кіборгу» Максимові Ридзаничу – на фасаді будинку на вулиці Пирогова, 5. Меморіальну дошку виготовив бережанський художник, учасник АТО Володимир Сікора.

У цьому будинку, як розповів учасник АТО Володимир Якимів, пройшло дитинство Героя. До бабусі й дідуся – Зіни й Адама Лотоцьких – Максим приїжджав на шкільні канікули, на різні свята. Нині в їх хаті мешкає тітка Героя – Лариса Ольшанська, повідомляє Золота петораль.

Молебень за упокій душі мужнього сина України, який ціною власного життя врятував 20-річного побратима Сашка, відслужили отець-декан Михайло Бугай та о. Микола Зоренний.

Максим Володимирович Ридзанич (позивний «Адам») народився 28 грудня 1977 в смт Коцюбинське Київської області. Був спортсменом, чемпіоном України з карате, справжнім патріотом своєї держави. Навчався в Коцюбинській школі № 18. Проживав у місті Буча. У 1996 вступив на строкову військову службу. Служив у Нацгвардії в Симферополі в Криму (в/ч 2209) у батальйоні спецпризначення. Останнє звання – старшина гвардії.

Максим здобув дві вищі освіти – геофізик-ядерник і юрист. Був чемпіоном України з карате, займався боксом. Реалізував себе як успішна людина: працював директором охоронної фірми. Активіст громадської організації «Нові обличчя», постійний учасник громадського життя Приірпіння. На фронт пішов добровольцем у вересні 2014 року. На Житомирському полігоні тренував бійців, потім вирушив на передову, в оборону Донецького аеропорту. Був снайпером 90-го окремого десантного штурмового батальйону «Житомир» 81-ї десантно-штурмової бригади. Мав звання «старшина», обіймав посаду «головний сержант-командир відділення». Часто закликав побратимів іти до перемоги, виганяти з рідної землі ворогів – терористів, путінських посіпак, московських найманців, усіх зрадників.

Загинув Максим Ридзанич («Адам») 20 березня 2015 у районі аеропорту Донецька, під час бойового зіткнення біля села Опитне Ясинуватського району Донецької області, потрапивши в засідку російських диверсантів і прикриваючи своїх побратимів. Похований у селищі Коцюбинське. У нього залишилися дружина й троє дітей: двоє синів 12 і 9 років та 10-річна донька. Рішенням Бучанської міської ради (Київська область) іменем славного бійця названа вулиця, в смт Коцюбинське на будівлі школи, де він навчався, відкрито меморіальну дошку.

Указом Президента України П. Порошенка № 282/2015 від 23 травня 2015 року, «За особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі», Максим Ридзанич нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Пам’ятаймо і завжди шануймо імена нескорених борців, Героїв України, Героїв Небесної Сотні, нинішніх воїнів-Героїв, учасників жорстокої так званої гібридної війни на сході нашої держави, котрі оберігають спокій, захищають рідну землю від ворогів, кремлівських найманців, що їх треба чимскоріше вибивати. Україна переможе!

Тетяна Бідзіля, м. Бережани

Вибір читачів за тиждень

Відео