Євгенія Цебрій

Менше цукру та солі: школи Тернопільщини перейшли на оновлене меню (відео)

image

Менше булочок, більше овочів, фруктів, м’яса та поступова відмова від солі та цукру – такими є вимоги оновленого меню, на яке з 1 січня перейшли школи Тернопільщини. Окрім того, в буфетах заборонено продавати газовані напої, чіпси, сухарики, солодощі, сосиски та ковбаси.

Контролюватиме якість харчування школярів управління Держпродспоживслужби, яке уповноважене проводити планові і непланові перевірки. Про це «Терену» повідомила начальниця управління освіти і науки облдержадміністрації Ольга Хома.

За її словами, оновлене меню для шкіл розробив шеф-кухар Євген Клопотенко, і саме це меню стало зразком для того, щоб адаптувати його у школах відповідно до смаків та вподобань дітей.

- Деякі школи експериментували зі стравами, щоб діти могли обрати те, що їм до вподоби, - каже Ольга Хома. - Приміром, кухарі готували мінестроне та інші страви, які пропонує Клопотенко, і дивилися, чи діти це їдять. Якщо вони такого супу не хотіли їсти, його забирали з меню. Подобається щось інше – курка з підливою, бургер, салат з моркви - це роблять.

Шкільне чотиритижневе меню розраховане на дітей, які потребують окремого або дієтичного харчування та на дітей, які харчуються за основним меню.

- Оновлене меню є сезонним. Приміром, восени діти більше споживають овочів та фруктів. Якщо це зимовий  чи весняний період, діти можуть вживати страви за пропозиціями кухарів і зрозуміло, що буде більше кашів, - каже очільниця освіти області.

Меню розроблене точно не на збільшення вартості обіду, додає посадовиця. Місцеві органи влади і школи самостійно приймають рішення щодо вартості обіду. Так, середня вартість шкільного обіду в області - 19 грн, у Тернополі - від 25 до 35 грн.

- У селах обіди дешевші, бо там багато шкіл співпрацюють з фермерами, а в Тернополі, на жаль, такого немає, тому ціна вища, - зауважує Ольга Хома. - Я була на форумах з харчування, де Клопотенка запитували, на яку суму розрахований його обід, то він так і казав - від 27 до 37 грн.

Новими нормами обмежена кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, а також соків. Зі шкільних буфетів зникнуть ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби, оскільки ці продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них — консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування.

Всеукраїнські ЗМІ пишуть про скарги батьків школярів на брак солі та цукру у стравах. Але наразі, як каже Ольга Хома, в обласне управління освіти такі скарги не надходили. До того ж обмеження щодо солі та цукру не означає цілковиту відмову від них.

- Це треба робити поступово. Не буде такого, щоб варили компот, чай чи узвар і там - ні грама цукру. Просто його кількість поступово зменшуватимуть, щоб діти могли адаптуватися до такого смаку.

Як зазначає Ольга Хома, на нове меню перейшли всі школи області. Просто одні зробили це більш якісніше і відповідальніше, а інші - гірше.

- Будемо організовувати для шкільних кухарів курси підвищення кваліфікації, для цього запросили громадські організації, які займалися харчуванням разом з Євгеном Клопотенком, - ділиться планами начальниця обласного управління освіти.

Зазначимо,  збірник страв кулінара Євгена Клопотенка складається зі 110 рецептів. Цей збірник – єдиний після радянського, за яким офіційно можна готувати у шкільних їдальнях країни. У своєму меню для шкіл кулінар пропонує чимало варіантів перших, других страв, салатів, випічки, напоїв, які будуть корисними для школярів. Серед них приміром, моркв’яний та сочевичний крем-суп, мінестроне, капусняк з гарбузом, скрамбл, фріттата, пастуший пиріг, курячі і рибні нагетси, болоньєзе, різні види запіканок, булгур, кус-кус, бануш.

Якщо у школі оголосили, що там тепер складають меню за Євгеном Клопотенком, кулінар радить, куди можна поскаржитися у разі несмачних чи неякісних страв:

- Ви можете подивитися, які страви я розробив, який вони мають вигляд, та перевірити, чи схоже воно на їжу у вашій школі. Якщо є невідповідності, то це порушення. Моя команда створила на основі розроблених рецептур детальні техкартки. Там є фото страв, покрокове приготування та інші подробиці. Все у вільному доступі, ось посилання. Якщо ви знайшли порушення, то можете попросити пояснень в адміністрації школи. Якщо школа не реагує, то ви маєте право звернутися до Держпродспоживслужби. Для цього вони створили спеціального чат-бота у Telegram: @derzhspozhivsluzhba_bot.

Як писав раніше «Терен», деякі тернопільські школи почали використовувати рецепти Клопотенка ще рік-два тому, дехто додав нові страви до цьогорічного меню, багато навчальних закладів спеціально для цього оновили харчове обладнання у кухнях, провели ремонти у шкільних їдальнях.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео