Божена Волинець

Менструація та війна: поради гінекологині

Навіть під час війни не варто забувати про жіноче здоров’я

Поради про те, як жінкам подбати про себе у разі менструації під час війни та екстрених ситуацій, разом з гінекологинею зібрала блогерка і фахівчиня у сфері сексуальної освіти Аня Бобровіцька.

Що робити якщо ти в укритті і не маєш прокладок, а менструація почалась?

  • Не соромся попитати у людей поруч прокладки;
  • Якщо зовсім ніде немає – вата та бинти наші кращі друзі;
  • Якщо і їх немає, то підійде навіть одяг. Нашим завданням буде, аби кров всмокталася хоч в щось і ти не змерзла від вологи в зоні вульви.

Чи можна використовувати тампони та чаші в укриттях?

Це не найкращий план, так як ви не знаєте, коли ви зможете змінити тампон чи чашу. Особливо, якщо згадати про те, що це все ще й має відбуватися чистими руками. З прокладками немає ризику отримати синдром токсичного шоку. 

Як дотримуватися правил інтимної гігієни в укриттях?

Тут все просто. Вода - наша найкраща подруга, як у мирні часи, так і під час війни. Вульву можна протирати дитячими вологими серветками, але нічого в піхву ми все ще не пхаємо і не тремо. 

Також не забувайте змінювати білизну щодня. Якщо такої можливості немає, то можуть бути рятівними щоденні прокладки (але їх потрібно змінювати часто).

Не забувайте брати туалетний папір в укриття.

Що робити, якщо затримка, але тест негативний?

Якщо ти: не мала сексу ніколи/після останньої менструації або зробила тест на вагітність і він негативний.

Так як здати додаткові аналізи/УЗД можливості немає, ми не можемо сказати точно, що це. Всі ми зараз стресуємо дуже і це може бути причиною відсутності менструації. При стресі може підійматися пролактин, що на якийсь час може створювати затримки. Крім того це може бути через відсутність достатньої кількості їжі, недосипання, зниження ваги. Але ми не можемо бути впевнені, що це точно стрес й не можемо відкидати проблеми з гормонами, чи той самий полікістоз яєчників. Тому, в будь-якому разі, коли будете мати можливість – підіть до лікарки на перевірку.

Що робити якщо затримка і не має можливості зробити тест на вагітність?

Якщо ви живете статевим життям, то окрім тесту нічого зробити не можна, аби дізнатись чи є вагітність, чи немає, в таких умовах. В такий момент потрібно видихнути, потурбуватися про себе, не забувати їсти та пити, пробувати хоч трішки виспатися. Також не палити та не знімати стрес алкоголем. 

Що робити якщо загострилася молочниця чи інша хвороба, але немає контакту з лікарем?

Зараз дуже багато спеціалістів проводять онлайн консультації. В телеграмі є група під назвою «Медицина для всіх», куди можна звернутися. У іншому випадку – не соромитися писати лікарям у їх соцмережі. 

Під час війни займатися самолікуванням небезпечно, це може тільки погіршити ситуацію. Все дуже індивідуально, проте варто бути обачними і вірити тільки доказовій медицині. 

Якщо ж зв’язку з лікарями зовсім немає, є варіант, який не рекомендується у мирний час. Можна звернутися у будь-яку відкриту аптеку, розповісти про свої скарги фармацевту й спробувати підібрати якісь ліки у аптеці. 

Точно чого робити не потрібно – це користуватися бабусиними рецептами з часником, содою, оцтом. 

Контакти гінекологинь, до яких можна звернутися. Особливо це актуально для вагітних :

instagram.com/dr_olena_berezovska/ 

instagram.com/dr_nehrych/ 

instagram.com/pediatramash/ 

instagram.com/dr.yana_safonova/ 

instagram.com/dr.olga_yaniuk/ 

instagram.com/dr.siladi/ 

instagram.com/doc_poliukhovych/ 

instagram.com/osaulenkomd/ 

instagram.com/dr.ginekolog_lesia_ivasenko/ 

instagram.com/dr_olga_ryzhenko/ 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео