Орест Сарматський

Що робити з грішми під час війни: поради тернополянам

Чи купувати валюту, чи варто вкладатися в їжу, який спосіб розрахунку обрати?

Війна путіна в Україні залишила багатьох людей наодинці з фінансовими проблемами. 

Хтось втратив усе – їхні будинки зруйновані, а майно знищено, хтось поїхав зі свого міста з останньою сотнею доларів у кишені, а хтось застряг за кордоном і не розуміє, як прожити на ті мізерні заощадження, які їм доступні.

Але є люди, у яких збереглася якась «подушка безпеки». 

Наші колеги із видання «Сьогодні» поговорили з експертом на тему, як правильно розпоряджатися своїми заощадженнями під час війни.

Далі покладеш, ближче візьмеш

Дати 100% правильну пораду – забирати всі свої гроші з собою під час евакуації чи сховати частину до кращих часів, не зможе ніхто. Адже за будь-якого розвитку подій є ризики.

Тобто у цій ситуації обидва види розрахунків мають свої плюси та мінуси. Якщо ви вибралися в безпечний регіон – то користуйтеся безготівкою, залишивши готівку на крайній випадок.

Чи купувати валюту

Офіційно придбати валюту в Україні зараз не можна. Тому сказати, яким буде курс після закінчення війни, ніхто не може. Хтось говорить про можливу девальвацію мало не в 3-4 рази, а хтось менш песимістичний і сподівається на допомогу Заходу, зокрема й фінансову.

- Купувати зараз іноземну валюту на чорному ринку не варто. Курс буде завищеним і заробити на зворотній конвертації не факт, що вийде. Ніхто не знає, які рішення щодо монетарної політики будуть прийняті після завершення війни, – каже Болтян.

З іншого боку, очевидно, що насамперед варто витратити гривневі накопичення і лише потім братися за валютні заощадження.

Чи вкладатися в їжу

Найближчим часом у світі подорожчає їжа. Найімовірніше, через війну в Україні наші аграрії зберуть поганий урожай.

- У зв'язку з війною ціни на продовольство у світі відлетять до космосу. Судячи з розвитку ситуації, у нас буде проблема з урожаєм. А на Росію накладено ембарго. Й дві країни, які постачали значну частку продовольства у світі, не зможуть цього зробити, – каже економіст Данило Монін.

У такій ситуації розумно робити запаси продуктів, особливо тривалого зберігання. Але тут є нюанс.

- Придбання їжі про запас сьогодні можна вважати розумним кроком, але тотальне скуповування продуктів теж недоцільне в період війни. Запаси можуть бути знищені, розграбовані, або може виникнути потреба покинути свій будинок, а багато з собою забрати не вийде, – продовжує Олександр Болтян.

За його словами, зараз багато хто почне продавати техніку та автомобілі, щоб придбати собі базові продукти харчування та побутові товари першої необхідності.

- На вторинному ринку зараз буде потужний викид різних товарів у зв'язку з тим, що багато хто виїхав з країни і їм можуть знадобитися гроші за кордоном, а отже – намагатимуться продати те, що залишилося в Україні. Тому придбання техніки, яка вам потрібна, може бути доцільним, – продовжує Болтян.

За словами експерта, в Україні після війни вигідним буде придбання нерухомості, як і у випадку з технікою – ті, хто поїхав, намагатимуться позбутися квадратних метрів за заниженими цінами.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео