Оксана Бучко

Міні-Австралію у Тернополі влаштували іноземці (відео)

День незалежності Австралії відсвяткували у Тернополі. Національну їжу, танці, головоломки українських і англійських слів, вікторину щодо історії Австралії та квест прапорів різних країн материка Австралія представив австралієць Стюард Меттінсон. Він разом із дружиною Наталією, яка є тернополянкою, проживає у нашому місті три останніх роки.

– Ми познайомились із Стюартом  у Тернополі, коли він перебував у місті на християнському проекті, – розповідає Наталія. – Після одруження проживали в Австралії. А згодом повернулись назад. Стюрт працює вчителем англійської мови в онлайн-школі, тому ми можемо жити у будь-якій країні.

Стюард і Наталія перед початком святкування приготували австралійські страви. Це снеки з тунцем, крекери з сиром та австралійською пастою Веджимайт, картопляний салат, fairy-bread, повітряний десерт з білків «Павлова».

– Ми робимо зараз крекери із Веджимайт – густою пастою з екстракту дріжджів ячменю, солі, екстракту солоду, ніацину, рибофлавіну і фолієвої кислоти, – розповідає Стюарт. – Але тут повинні бути дуже обережні із кількістю пасти, щоб їсти ці снеки правильно. Адже завелика доза може бути надто гострою і солоною. Такі крекери традиційно австралійці їдять на сніданок, як і пластівці та яйця. Серед святкової їжі у нас вже готовий салат з картоплі, зелені і цибулі. Знаю, що це для українців занадто легка страва у приготуванні (сміється австралієць, – прим.авт.). На десерт у нас тортик із збитих білків разом із цукром, крохмалем та оцтом – це наче велике бізе, але ще краще. Торт є  хрустким зверху і повітряним всередині. Також із солодощів робимо fairy-bread – це куски хліба, вкриті кольоровою посипкою. Так просто, а для дітей це справжній рай на столі. В Австралії у цей день ми влаштовуємо барбек’ю, де печемо бараняче м’ясою. Це у нас популярний продукт, бо вирощування вівців – поширена діяльність. На жаль, в Тернополі знайти це м'ясо не так уже й легко.

IMG_9592
IMG_9592

IMG_9513
IMG_9513

IMG_9560
IMG_9560

IMG_9659
IMG_9659

День незалежності Австралії святкують 26 січня. Саме у цей день 1788 року капітан Артур Філіп висадився в бухті Сіднея, підняв британський прапор і заснував першу колонію Новий Південний Уельс. Експедиція хотіла зупинитись за 10 км від Сіднею, але там не було для цього умов, розповів Стюарт.

– А 26 січня 1949  року австралійці отримали громадянство, адже раніше вони відносились до Британії, – продовжив він. – Сьогодні я ношу зелено-золотистий капелюх, це символічні кольори Австралії. Наша національна квітка – мімоза (wattle) – має саме таке забарвлення. Капелюхи-парасольки ми надягаємо під час занять спортом, аби захиститись від сонця. А прапор Австралії – це кольори Британії, її прапор, а також зірки: одна велика біла семикутна зірка символізує шість держав і австралійську територію, а чотири семикутні зірки і одна п’ятикутна зірка – вказують на південь – на сузір’я Південного Хреста, яке можна побачити з Австралії в будь-який час дня.

Святкування Дня незалежності Австралії проходить у вигляді фестивалю. Важливою частиною розваг є танці, в яких можуть взяти участь усі. Ведучий задає кроки, тож зовсім непотрібно бути знавцем рухів. Такі танці в парах і у загальній групі спробували і тернополяни.

Наостанок, усіх поділили на команди, які отримали інтелектуальні завдання. Учасники повинні були назвати із відео якомога більше небезпечних тварин Австралії, розгадати країни материка по прапорах, скласти українські та англійські вирази по зашифровках, надати відповіді на запитання щодо історії Австралії.

IMG_9658
IMG_9658

IMG_9631
IMG_9631

IMG_9466
IMG_9466

IMG_9461
IMG_9461

Фото, відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео