Ростислав Фук

Минуло 10 років, відколи загинув на Донбасі тернопільський генерал Сергій Кульчицький

Сергій Кульчицький загинув у травні 2014 року поблизу Слов'янська. Терористи обстріляли та підбили його вертоліт. Разом із генералом загинули ще 11 людей

10 років тому загинув Герой України генерал-майор Сергій Кульчицький. Він став першим бойовим генералом, котрий загинув від рук російських агресорів ще у 2014 році, обороняючи рідну землю від російських окупантів і їхніх найманців, повідомляють у пресслужбі Національної гвардії України.

29 травня у Львові в Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла відбулася поминальна панахида, присвячена десятій річниці від дня загибелі Героя України, а на Полі почесних поховань Личаківського кладовища – покладання квітів до могили генерала. 

Вшанувати пам'ять про Сергія Кульчицького прийшли представники духовенства і місцевого самоврядування, командування Західного територіального управління Нацгвардії, ветерани, командири військових частин, побратими, рідні та друзі.

З 2005-го по 2010-ті роки Сергій Кульчицький був командиром 2 Галицької бригади НГУ. У підрозділі пам’ятають легендарного генерала, а його сміливість, патріотизм і людяність є прикладом для гвардійців, – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, Сергій Кульчицький у 90-х роках служив у Тернополі, його родина походить із села Чорнокінці Чортківського району. Загинув Герой 29 травня 2014 року на Донеччині. Поблизу Слов’янська, повертаючись з району гори Карачун, вертоліт, на борту якого знаходився генерал Кульчицький, був обстріляний та підбитий терористами. Разом з генералом загинули ще 11 осіб: п’ять військовослужбовців Національної гвардії та шість представників спецпідрозділу МВС України.

У громадах, де жили та служили загиблі воїни також пройшли пам’ятні заходи. Гвардійці відвідали могили загиблих побратимів, поклали квіти і помолилися за світлу пам'ять полеглих героїв. 

За виняткові військові заслуги перед Батьківщиною, героїзм і самопожертву, виявлені у захисті державного суверенітету України генералу Сергію Кульчицькому присвоєно звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка». Посмертно.

Читайте також: Одну з вулиць Києва перейменували на честь загиблого тернопільського генерала

Фото Нацгвардії України

Вибір читачів за тиждень

Відео