Орест Сарматський

Молоко у селян поки що купуватимуть по-старому (Агро-новини)

січ27

Закупівля молока у населення буде продовжуватись після набуття чинності у липні 2018 р. нового стандарту «Молоко-сировина коров'яче. Технічні умови». Однак молоко другого сорту буде використовуватись тільки в певних цілях.

Про це в інтерв'ю AgroPortal.ua повідомила заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова.

«Розуміючи необхідність поступового переходу Мінагропрод ініціював відстрочення набуття чинності оновленого стандарту до липня 2018 р. Фактично ця відстрочка буде використана для формування ступеневої системи трансформації вимог до якості молока-сировини, гігієнічним вимогам до молока і молочних продуктів при виробництві та переробці», — пояснила Ковальова.

2702
2702

За її словами, проект відповідного наказу Мінагропроду в січні буде представлений на громадське обговорення. Після прийняття він стане обов'язковим для виконання документом і, фактично, замінить всі діючі стандарти.

 «Проектом наказу передбачається, що використання молока другого класу для технологічних процесів виробництва харчових продуктів після дворічного перехідного періоду буде обмежено, проте дозволено у виробництві нехарчових продуктів, наприклад, кормів для тварин або казеїну. Таким чином, закупівля молока у господарств населення буде продовжуватися», — сказала Ковальова.

Експорт української малини в ЄС за п'ять років зріс у 52 рази

Україна стрімко нарощує свою присутність на європейському ринку замороженої малини. З початку поточного сезону країна вже експортувала в ЄС майже в 52 рази більше, ніж за такий же період сезону-2013/14.

Про це свідчать данни митної статистики, повідомляє «АПК-Інформ: овочі і фрукти».

Так, за червень-листопад нинішнього сезону європейські країни закупили близько 8 тис. т замороженої малини з України. Для порівняння: за аналогічний період 2013 року експорт української продукції в ЄС не перевищував 155 т.

2701
2701

При цьому попит на українську заморожену малину з боку країн Євросоюзу продовжує зростати. Так, в порівнянні з червнем-листопадом 2016 року постачання зазначеної продукції в даному напрямку збільшилися відразу на 43%.

Відзначається, що ЄС виступає головним імпортером української замороженої малини: на його частку з початку сезону припадає майже 99% поставок. При цьому близько 60% всього експортного обсягу було відвантажено на ринок Польщі.

Україна вже вичерпала євроквоти на кілька видів продуктів

Україна повністю використала тарифні квоти на поставку до Європейського союзу меду, а також виноградного і яблучного соку.

Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк на своїй сторінці у Facebook.

«На календарі — 11 січня, а 100% експортної квоти на постачання меду до ЄС уже вибрано, навіть з урахуванням того, що в минулому році її обсяг був збільшений. Зрозуміло, що експорт на цьому не зупиняється, просто продовжується на загальних підставах (на щастя, український продукт є конкурентним на європейському ринку навіть поза межами автономних преференцій). Але водначас дата 11.01 та нульовий баланс свідчать про надвисокий потенціал цієї галузі», — написав він.

2703
2703

Мартинюк зазначив, що в Україні налічується близько 400 тис. пасічників, які сумарно виробляють в середньому 70 тис. т меду на рік, що є найвищим показником в Європі. Майже 57 тис. т, або 80% всього українського меду експортується — переважно, в Європейський союз. Потенціал виробництва, виходячи з посівів медоутворюючих рослин — до 140 тис. т меду на рік, вдвічі більше від поточних обсягів.

Вибір читачів за тиждень

Відео