Оксана Бучко

Митець з Тернопільщини Олег Шупляк подає позов на видавництво підручників

219379966_339684767620588_867686356041901813_n

Не замовчувати порушення авторських прав вирішив митець з Тернопільщини Олег Шупляк. Його малюнки без дозволу використали у підручнику з української мови. І хоч вони дуже гарно вписались у формат книги, автор подає позов до суду.

Також він наводить приклади узгодження використання його робіт для шкільних підручників з великими тиражами.

- Ось деякі приклади цивілізованої співпраці з видавництвами Австралії, Бразилії, Франції, Великої Британії, США, Білорусі, України. Насамперед видавництво обов’язково письмово запитує автора, чи він не проти публікації його твору. Зазвичай, представник видавництва у першому ж листі коротко описує проєкт і мету публікації. Якщо автор загалом не проти публікації - розпочинається листування (іноді досить тривале), в якому обговорюються різні деталі, зокрема, яка інформація про автора і твір має бути вказана та де її розмістять. Якщо плануються певні маніпуляції із зображенням - я прошу надіслати макет (ескіз) для погодження. Якщо передбачено авторський гонорар - погоджуються його розміри обома сторонами. І вже тоді укладається угода, - пише Олег Шупляк на сторінці Oleg Shupliak Art.

Із приватними авторами іноді достатньо було і усної домовленості, але, як правило, видавець сам просить надати письмовий дозвіл, щоб уникнути непорозумінь в майбутньому, додає Олег Шупляк. Проте, використовувати твори взагалі без відома і дозволу автора є неприпустимо. Тож про перебіг судового процесу митець обіцяє інформувати надалі.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео