На джерелі святої Анни майже немає води, на Водохреща тепер їдуть на Кременеччину (відео)

джерело анни кременець

Майже повністю зникла вода у джерелі Святої Праведної Анни, що за 15 км від Кременця. Пересохла водойма не лише на місці, де збудували церкву та монастир, а й у лісі, де також почали зводити мури, переодягальні та альтанки.

«Залишились тільки мури рукотворні, не любить природа, коли в неї втручаються і заганяють в бетон. Коли я там був останній раз, то з того боку, де мур, води було по шию. А мура не було...», – пишуть у коментарях люди, що встигли побувати на джерелі нещодавно.

Святиня, хоч і розташована на території Рівненської області, зазвичай асоціюється із Тернопільщиною. Адже джерело Анни входить в один паломницький маршрут із Почаївською Свято-Успенською лаврою.

Серед місцевих уже мало хто їздить на Водохреща в Онишківці (Рівненщина). Більшість кременчан останніми роками бувають на нічній службі, що відбувається традиційно з 18 на 19 січня у с. Лішня, що на Кременеччині. Там, на джерелі святої Анни, немає масштабних забудов, а освячення води здійснює місцевий священик-волонтер. Поблизу святині розташований єдиний в Україні храм-пантеон Героям АТО.

Відео «Типовий Кременець», фото Ольги Цьмух-Горобець

Вибір читачів за тиждень

Відео