Орест Сарматський

На гуртових ринках яблука подешевшали на 70% (Агро-новини)

0501 (Copy)

Ціни на яблука продовжують знижуватися. Нині середня ціна на українське яблуко знизилася вже більш ніж на 70%, порівняно із кінцем жовтня минулого року.

Про це повідомляє Інфо-Шувар.

На вітчизняних ринках вже з’явилося яблука, які продавці готові віддавати за «символічну» ціну – 1,5 грн/кг.

Рекордсменами по зниженню ціни стали сорти Айдред, Чемпіон та Гала, які в порівнянні з минулим роком, подешевшали майже на 60%. Станом на сьогодні, ціна на сорти Гала та Чемпіон не перевищує 6 грн/кг. Яблуко сорту Айдред коштує в межах 3-5 грн/кг.

Більш ніж наполовину, у порівнянні із кінцем жовтня 2017 р., подешевшали і яблука сорту Фуджі. Станом на 29 жовтня ціна на цей сорт встановилася на рівні 6-8 грн/кг. Також на 50% дешевше у порівнянні із 2017 р. коштують Чорний принц, Декоста та Ліголь.

Ціни на яблука сорту Декоста та Чорний Принц були зафіксовані в межах 4-7 грн/кг, а ціна на сорт Ліголь не перевищує позначки 5 грн/кг.

Майже на 40%, за останній рік подешевшали яблука сорту Голден та Ренет Симиренка, які сьогодні на ринку України коштують в межах 5-8 грн/кг та 5-7 грн/кг, відповідно.

Майже на третину за останній рік подешевшав один із найдорожчих сортів – Муцу. Їхня вартість не перевищує 7-10 грн/кг.

Площі під гречкою можуть скоротитися до 15 тис. га

0502 (Copy)
0502 (Copy)

Прогнози щодо посівів гречки на площі 40-50 тис. га можна вважати оптимістичними. Так, за прогнозом директора СТОВ «Перемога» Миколи Малієнка, площі під гречкою можуть скоротися до 10-15 тис. га, передає agroday.com.ua.

– Максимум, на що можна розраховувати – це окремі поодинокі площі. Їх посіють хлібокомбінати, які спеціалізуються на переробці гречаного зерна, щоб не втратити цей переробний напрямок. Я думаю, буде не більше 10-15 тис. га, – прогнозує Микола Малієнко.

У 2018 р. посіви гречки склали 108 тис. га, роком раніше – 185 тис. га.

Микола Малієнко повідомив, що цією культурою в Україні займаються переважно невеликі виробники. Зазвичай вони сіють по 50-70 га. Дуже рідко – 150 га.

Врожайність гречки невисока. Торік в середньому по країні вона була на рівні 12 ц/га, зараз – 14-15 ц/га.

При цьому ціни на гречане зерно вже скотилися до 6 000 грн/кг. Це навіть не покриває вартості затрачених ресурсів.

– Зараз вагонами до нас іде крупа з Казахстану, яку вони виготовляють з російської сировини. В Україні її продають по 10-10,5 грн/кг, – говорить експерт.

Він додає, як тільки імпортери побачать, що в Україні зникло власне виробництво, ціни піднімуть в 2-3 рази. Це перспектива одного-двох років.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео