Олеся Поліщук

На пасіці в Бучацькій громаді загинули бджоли

217427912_916833472200734_142654990630643853_n

З інформацією про загибель бджіл до Бучацької міської ради звернувся один із пасічників Бучацької громади.

- Він повідомив, що його пасіка всіяна мертвими та хворими бджолами, - розповіли у пресслужбі міської ради. - Чоловік припускає, що вони отруїлися пестицидами, якими місцеві фермери окроплювали поля в обідній час. Однак фіксації цього правопорушення чоловік не мав.

Представники міської ради, Бучацького управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області, Бучацької районної державної лікарні ветеринарної медицини та поліції виїхали на місце події.

-        Втім, чим отруїлися бджоли, визначити не вдалося. Адже аналіз потрібно робити у Києві впродовж 24 годин з моменту загибелі перших комах, - пояснили в мерії.

Фахівці радять, у разі отруєння бджіл власники пасік мають терміново звернутися до органів місцевого самоврядування та поліції з заявою про засвідчення факту, а також вести фото та відеофіксацію такого випадку.

Якщо загибель бджіл від отруєння пестицидами чи отрутохімікатами підтвердилася, акт комісії та експертний висновок – це основні документи для розгляду справи у суді.

Щоб запобігти масовій загибелі бджіл, аграрії повинні дотримуватись правил застосування пестицидів і отрутохімікатів та санітарних вимог і заздалегідь інформувати пасічників та органи місцевого самоврядування про обробку полів хімікатами. 

Фото Бучацької міської ради

Вибір читачів за тиждень

Відео