Ілона Хомів

«На щиті»: як гідно зустрічати загиблих Героїв

Якщо ви бачите на вулиці траурний кортеж, зупиніться і віддайте шану полеглому захиснику чи захисниці

Тернопільщина чи не щодня зустрічає «на щиті» Героїв - людей, які віддали життя за свободу та незалежність України. Як гідно віддати шану загиблим військовим під час руху траурного кортежу, дізнались журналісти Терену

На Тернопільщині діє гуманітарний проєкт “На щиті”, який привозить загиблих воїнів додому.

Важливість цієї місії — гідно вшанувати наших загиблих Героїв. Також я займаюся комунікацією, то розумію, що моя місія — проінформувати людей про цю важливість та розуміння, як потрібно вшановувати наших бійців, - розповідає Юрій Кулик, волонтер гуманітарного проєкту “На щиті”.

Волонтери підкреслюють, важливо, щоб громада долучалася до зустрічі полеглих Героїв та проводжала їх в останню путь належним чином.

Цей проєкт - це, перш за все, небайдужі люди, які намагаються  зробити все, щоб тіла наших захисників були знайдені та опізнані і повернулися до своїх рідних та з гідною пошаною були віддані землі, - каже Тарас Герман, координатор проєкту “На щиті”. 

Про те, що додому повертається полеглий Герой, волонтери повідомляють щоразу в своєму телеграм-каналі, там можна знайти і всю необхідну інформацію. Долучитися до колони та вшанувати Героя можуть усі охочі. 

Коли розробляли правила формування колони, тоді запозичали досвід та ділились власним із іншими областями. Якщо ви хочете доєднатися, то тут немає нічого складного. Інформацію, про те, коли і де це буде, можна знайти на нашому каналі у телеграм, а все інше вам пояснять. Єдине правило - це бути із прапором та чорними стрічками, - пояснює Тарас Герман.

Також є правила для водіїв та пішоходів, які стають очевидцями руху колони «На щиті». Вони прості, але дотримуватися їх вкрай важливо, кажуть волонтери.

  • Зупиніться, якщо почуєте або побачите рух траурного кортежу.
  •  Припиніть розмовляти, в тому числі телефоном.
  •  Вийдіть з  приміщення чи транспортного засобу та разом з іншими людьми створіть живий коридор.
  •  При наближенні кортежу «На щиті» схиліть голову, встаньте на коліна, перехрестіться чи прикладіть руку до серця.

У Тернополі до зустрічі полеглих Героїв часто долучаються учні місцевих шкіл, які виходять на вулиці з прапорами. 

Ми отримуємо інформацію про те, коли траурна колона «На щиті» буде біля нашої школи і тоді організовуємо дітей.  Стоїмо із прапорами та вшановуємо  пам'ять загиблих. Робимо це кожного разу і діти розуміють, що відбувається і для чого це потрібно, - розповідає Олександр Остапчук, директор школи-ліцею № 6.

Фото надані Юрієм Куликом 

Вибір читачів за тиждень

Відео