На Тернопіллі борються із насильством

насильство

Цьогоріч ми вже вкотре піднімаємо проблему насильства та протидії цьому ганебному явищу. Факти проявів насильства свідчать про кризові стандарти нашого суспільства, адже наявне сьогодні агресивне інформаційне середовище провокує ті чи інші категорії населення. Про це наголосив заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації Юрій Юрик під час тематичного прес-брифінгу, присвяченого кампанії Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. В заході взяли участь керівники управлінь, відділів обласної державної адміністрації, представники поліції, громадських організацій, діяльність яких спрямована  на попередження насильства. Відділом сім’ї та молоді Тернопільської ОДА безпосередньо проводяться корекційні програми з групами осіб, які вчиняють насильство в сім’ї. За кошти обласного бюджету залучаються професійні психологи. Відповідні заняття проводяться не лише у Тернополі, а й у Чорткові.

«За 9 місяців поточного року із понад відповідних 2 000 звернень на корекційні програми були направлені 160 осіб, з яких лише 23 відвідували ці заняття. І тільки 21 особа повністю пройшла цей курс», — повідомив Юрій Юрик.

Заняття у рамках корекційних програм громадяни мають змогу відвідувати не лише згідно направлення поліції. Та чи інша людина за власним бажанням може особисто звернутися й отримати відповідну допомогу, йшлося під час прес-брифінгу, пише svoboda.te.ua. Розглядаючи окремий випадок, в одній з таких проблемних сімей, якщо, траплялося, батько приходив додому в нетверезому стані та влаштовував скандали, — дитина дуже хворіла. Коли фахівці змогли коректно донести цю інформацію до чоловіка, це дуже вразило його і стало свого роду поштовхом до позитивних змін у поведінці. У найближчих планах — розробка практичного переліку заходів, які вже наступного року здійснюватимуться як управліннями облдержадміністрації, так і громадськими організаціями області.

«Наразі вже діє прийнята обласна Програма підтримки сім’ї та подолання домашнього насильства на 2017-2020р., на реалізацію якої передбачено близько 400 тис грн. Крім того, затверджені заходи у рамках Постанови 1325 «Жінка. Мир. Безпека» щодо подолання домашнього насильства та запобігання його проявів», — повідомив начальник відділу сім’ї та молоді Тернопільської обласної державної адміністрації Ігор Чорний.

До слова, з нагоди початку акції будівлю облдержадміністрації  підсвітили помаранчевим кольором, який використовують під час проведення подібних акцій у всьому світі. Довідково: В рамках Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок з 25 листопада до 10 грудня в області буде проходити акція 16 днів проти насильства. Це міжнародна кампанія, яка проводиться щороку у всьому світі та спрямована на привернення уваги до найбільш незахищених та вразливих груп жінок і дівчат щодо запобігання та припинення насильства стосовно жінок та дівчат.Україна приєдналася до акції «16 днів проти насильства» 2001 року. Через рік заходи та ініціативи акції, проголошеної другим Всеукраїнським конгресом жінок, пройшли вже у 20 регіонах України, об’єднали 75 всеукраїнських громадських організацій та широке коло представників державних структур. На підтримку цієї громадської ініціативи щорічно проводиться кампанія Генерального секретаря Організації Об’єднаних Націй, присвячена питанням боротьби з насильством щодо жінок (UNiTE), яка закликає до дій, спрямованих на підвищення обізнаності та привернення уваги до цієї проблеми. Глобальна кампанії UNiTE 2017 року «Не залишити нікого осторонь: зупинити насильство щодо жінок та дівчат», закликає до формування суспільства, вільного від насильства щодо всіх жінок та дівчат, в першу чергу вразливих груп населення, зокрема: внутрішньо переміщених осіб, мігранток, представниць національних меншин, які постраждали від конфліктів та стихійних лих. В останні роки кампанія UNiTE використовувала помаранчевий колір, як символ світлого майбутнього, вільного від насильства щодо жінок та дівчаті.

Вибір читачів за тиждень

Відео