Тетяна Бакай

На Тернопільщині доручили перевірити доступність укриттів

Якщо захисна споруда буде закрита — це кримінальна відповідальність балансоутримувача, наголосив голова обласної військової адміністрації

Всі укриття на Тернопільщині мають бути доступними. Якщо захисна споруда буде закрита - це кримінальна відповідальність балансоутримувача. Про це говорили під час брифінгу 2 червня. Зокрема, голова обласної військової адміністрації Володимир Труш доручив головам районних військових адміністрацій і тергромадам перевірити кожне укриття. 

Нагадаємо, у ніч на 1 червня під час ракетного обстрілу у Києві загинули люди через те, що не могли потрапити в укриття, яке було зачинене. 

Щодо організації роботи захисних споруд області у Тернополі провели термінове засідання комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Головам громад доручили провести інвентаризацію укриттів для того, щоб люди розуміли, де ховатися у разі ракетної небезпеки. Крім того, жителі області мають знати, які укриття доступні в той чи інший час. 

Ми проведемо актуалізацію інтерактивної карти укриттів та внесемо зміни, щоб чітко описати графіки роботи захисних споруд. Є укриття не призначені для цивільних і це також повинно бути внесено на карту. Кожне підприємство має чітко сказати, коли і в який час вони можуть приймати людей. Є режимні об‘єкти, куди не мають доступу звичайні цивільні, тоді вони витрачають час на пошук, де їм сховатися, - зазначає начальник головного управління ДСНС України у Тернопільській області Віктор Маслей.

Укриття поділяються на 3 групи: ті, що працюють цілодобово, ті, що працюють в робочий час закладів, та ті, що працюють на підприємствах. Крім цього, на період літніх канікул школи стають цілодобовими укриттями, повідомили під час брифінгу. 

Поліцейські разом з працівниками ДСНС будуть включені до груп комісій, які повторно обстежать різні укриття. Будь-яку скаргу та інформацію щодо роботи укриттів готові будемо швидко розглянути та усунути усі недоліки, - каже начальник головного управління Національної поліції Тернопільщини Олександр Богомол.

Якщо захисна споруда буде закрита — балансоутримувача чекає кримінальна відповідальність, наголосив Володимир Труш. До 4 червня усі голови громад повинні прозвітувати про їх доступність.

Зачинені захисні споруди - це злочин. Якщо жителі міста побачили закрите укриття, то потрібно негайно звернутися на гарячу лінію ОВА, або телефонувати 102, - наголошує очільник області. 

Фото пресслужби обласної військової адміністрації 

Вибір читачів за тиждень

Відео